Gyakran ismételt kérdések

Kérdése van egy adott munkával vagy szerszámmal kapcsolatban? Vagy szeretné tudni, mi a különbség két szerszám között? A „SKIL weboldal” tartalmazza a Gyakran ismételt kérdések listáját.

Ellenőrizze, hogy az tartalmazza-e az Ön kérdését, és megtalálja a választ!

 • Melyik a megfelelő fűrésztípus laminált padló vágásához: a körfűrész vagy a szúrófűrész?

  Mindkét típusú fűrészt használhatja. A szúrófűrész praktikusabb és könnyebben használható kis méretű darabok kivágásához, míg a körfűrész jobb a hosszú, egyenes vonalú vágásokhoz. Használjon finom fogazású fűrészlapot. Az egyenletes eredmény érdekében a lécek fűrészelése során mindig a felső felület nézzen lefelé.
 • Amikor műanyag burkolatú MDF-lapokat fűrészelek, a fehér műanyag felület mindig szilánkosan törik, így a végeredmény nem szép. Speciális fűrészre van-e szükségem?

  A legjobb megoldás egy körfűrész finom fogazású fűrészlappal, a vágás mélységét pedig úgy állítsa be, hogy a fűrészlap éppen csak kiálljon a lapból. Használhat szúrófűrészt is finom fogazású fűrészlappal. Jó megoldás, ha papír ragasztószalaggal végigragasztja a vágás vonalát a lap mindkét oldalán, ezzel minimálisra csökkentve a szilánkosodást.
 • Milyen fúrófejet és milyen sebességet kell használnom gránit fúrásához?

  Gránitlapok fúrásához használjon gyémánthegyű vagy Widia fúrószárat. Üvegfúrót is használhat. Használja a fúró ütvefúró beállítását, és fokozatosan növelje a sebességet. Állítsa be úgy a sebességet, hogy megelőzze a fúró megcsúszását a lap felületén, és ne fúrjon maximális sebességen. Ha szükséges, hűtse a gránitot vízzel.
 • A körfűrésznek milyen távolságra kell átnyúlnia az anyagon?

  elvileg 3 mm elég. Ez minimálisra csökkenti az anyag felületének a szilánkosodását. Ez azért van, mert a maximális vágási mélység esetén a fűrészlap fogai majdnem derékszögben érik az anyagot. De ha a minimálisan szükséges vágási mélységet használja, a fogak beesési szöge kisebb. Ez megkönnyíti a munkát, és jobb eredményt nyújt.
 • A körfűrészt mindig maximális sebességen kell használni?

  Az állítható sebesség lehetővé teszi az anyagnak megfelelő vágási sebesség beállítását. A gipszkarton és a hőérzékeny műanyag alacsonyabb sebességet igényelnek, mint például a trópusi keményfa, vagy az alumínium. A ‘lágy indítású’ fűrészek fokozatosan érik el a teljes sebességet, ami csökkenti a rázkódást a szerszám beindításakor.
 • A fúróm nem veszít a teljesítményéből, ha módosítom a sebességet?

  Az állítható sebesség az egyik tényező, amit figyelembe kell venni a fúró megvásárlásakor. A legtöbb olcsó fúró fix sebességű, általában 300 fordulat/perc körül. A drágább fúrók kapcsolóval rendelkeznek, amivel kiválaszthatja a magas vagy alacsony sebességet. A legújabb elektronika használata miatt ez gyakorlatilag nem jár teljesítménycsökkenéssel.
 • Mi a különbség az akkus fúró és az akkus csavarozó között?

  Az akkus fúrók mellett léteznek akkus csavarozók is. Az akkus fúrókat csavarozáshoz is használhatja, ezért azt hiheti, hogy nincs szükség akkus csavarozókra. De ez nem igaz: egy akkus csavarozó könnyebb és kisebb, mint egy akkus fúró, ezért használata egyszerűbb és kevésbé fárasztó. Ezenkívül akkus csavarozóval a nehezen hozzáférhető helyeken is könnyebb dolgozni. Emellett az akkus csavarozók olcsóbbak is, mint az akkus fúrók.
 • Miért merül le ilyen gyorsan az akkus fúróm akkumulátora?

  Az akkus fúró teljesítménye az akkumulátor feszültségén múlik. Egy nagyobb teljesítményű szerszám nagyobb kapacitású (amper/óra) akkumulátort igényel, ez lehetővé teszi a hosszabb munkavégzést újratöltés nélkül. Minél nehezebb munkát végez, annál hamarabb merül le az akkumulátor. Ezt az akkumulátor életkora is befolyásolja. Az akkumulátor élettartamát a használat és töltés is befolyásolja, illetve az akkumulátor típusa.
 • Honnan tudom, hogy milyen szemcseméretű csiszolópapírra van szükségem?

  A szabványos vörösesbarna csiszolópapír az általános csiszolási munkákra alkalmas, és különféle szemcseméretekben kapható, a durvától a finomig. A vászon alapú oxidszemcse még keményebb, és elsősorban fémek csiszolására használják csiszológépekkel. A legkeményebb csiszolóanyag a szilícium-karbid, amit a ‘nedves és száraz’ csiszolópapíron használnak. Ez használható vízzel a fémfelületek csiszolásához. A szemcseméret határozza meg a csiszoló hatást. A kisebb szemcseméretű csiszolópapír finomabb kidolgozást ad, de hátránya, hogy gyorsan eltömődik. Ez azt jelenti,hogy ezt a fajta csiszolópapírt nem használhatja nagy mennyiségű anyag eltávolításához. A nagyobb szemcseméretű csiszolópapír hatékonyabb az anyageltávolítás terén, de karcolásokat okozhat, ezért általában szükséges a finomabb csiszolópapírral történő utánkezelés.
 • A vakolt falamat latex festék borítja. Mi a legjobb mód az eltávolítására?

  Először öntsön forró vizet a latex festékre, majd próbálja meg azonnal eltávolítani drótkefével vagy háromszögletű festékkaparóval. Ha ez nem elég hatásos, ezután használjon hőlégfúvót a maradék festék fellazításához, és távolítsa el drótkefével.
 • Mit jelent a „16 V Max”?

  A „16 V Max” (14,4 V) akkumulátorok négy akkumulátorcellából állnak. Mindegyik cella két feszültségértékkel rendelkezik: névleges és maximum. Amikor egy 3,6 V Lítium-ion cella feltöltésre kerül, az valójában 4 V-ra töltődik fel. Csak akkor éri el a névleges 3,6 V értéket, amikor 50%-ban lemerült. A névleges érték kiszámítása az alábbi módon történik: 3,6 V x 4 cella = 14,4 V. A „Max” érték pedig a maximum töltöttségi szinten alapul: 4 V x 4 cella = 16 V.
 • Mit jelent a „20 V Max”?

  A „20 V Max” (18 V) akkumulátorok öt akkumulátorcellából állnak. Mindegyik cella két feszültségértékkel rendelkezik: névleges és maximum. Amikor egy 3,6 V Lítium-ion cella feltöltésre kerül, az valójában 4 V-ra töltődik fel. Csak akkor éri el a névleges 3,6 V értéket, amikor 50%-ban lemerült. A névleges érték kiszámítása az alábbi módon történik: 3,6 V x 5 cella = 18 V. A „Max” érték pedig a maximum töltöttségi szinten alapul: 4 V x 5 cella = 20 V.