1. Az akkumulátor technológiák közötti fő eltérések

  2. Lítium-ion akkumulátor (Li-ion)

    Ezek az akkumulátorok jóval magasabb ‘energiasűrűséggel’ rendelkeznek a NiCd és NiMH akkumulátorokhoz képest, ami azt jelenti, hogy sokkal kisebb és könnyebb akkumulátorral azonos ideig dolgozhat. Ezenkívül az önkisülési sebességük is jóval kisebb, így az akkumulátorok tárolás során nem merülnek le önmaguktól olyan könnyen. Az akkumulátorok kapacitásvesztés nélkül bármikor tölthetők, akkor is, ha nem merültek le. A lítium-ion akkumulátorok környezetbarátabbak is más típusokhoz képest. A lítium-ion technológia egyértelmű előnyökkel rendelkezik, de drágább is, mint a NiCd és NiMH akkumulátorok. Az ilyen akkumulátorokban használt anyagok kevésbé környezetkárosítók a NiCd akkumulátorokhoz képest, de ettől függetlenül ezeket az akkumulátorokat is megfelelően kell hulladékként kezelni.
  3. Nikkel-fémhidrid (NiMH)

    Ezek az akkumulátorok magasabb ‘energiasűrűséggel’ rendelkeznek a NiCd akkumulátorokhoz képest, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig dolgozhat újratöltés nélkül. A NiCd akkumulátorokhoz hasonlóan a NiMH akkumulátorokat csak akkor szabad tölteni, amikor azok lemerültek. Mindazonáltal, ha előbb feltöltik őket, a kapacitásveszteség (munkaidő veszteség) a NiCd akkumulátorokhoz képest kisebb. A NiMH akkumulátorok önkisülési sebessége a legmagasabb, ami azt jelenti, hogy tárolás során önmaguktól gyorsan lemerülnek. A NiMH akkumulátorokat tárolás előtt fel kell tölteni. Az ilyen akkumulátorokban használt anyagok kevésbé környezetkárosítók a NiCd akkumulátorokhoz képest, de ettől függetlenül ezeket az akkumulátorokat is megfelelően kell hulladékként kezelni.
  4. Nikkel-kadmium (NiCd)

    Az akkumulátor megfelelő használata esetén hosszú élettartamú. A NiCd akkumulátorokat csak akkor szabad tölteni, ha azok lemerültek, ellenkező esetben veszítenek a kapacitásukból! (ami azt jelenti, hogy rövidebb ideig dolgozhat újratöltés nélkül). Ez a legtartósabb és legmegbízhatóbb akkumulátortípus, különösen meleg és hideg környezetben. Ezek biztosítják a legnagyobb teljesítményt, amikor arra szükség van, például indításkor vagy nehéz munkák során. A NiCd akkumulátorok önkisülési sebessége magas, ami azt jelenti, hogy tárolás során önmaguktól lemerülnek. A NiCd akkumulátorokat tárolás előtt fel kell tölteni. A kadmium nem környezetbarát anyag, az akkumulátorokat megfelelően kell hulladékként kezelni.