Ajtózár felszerelése

86% of 100%

A legtöbb nyílászáró szaküzletben kapható, használatra kész ajtó nyílással rendelkezik a zár számára az ajtó élén. Általában nincsenek lyukak az ajtó elülső és hátsó oldalán (a kilincshez és ha szükséges, a kulcshoz). Felszerelhet egy normál reteszzárat kilinccsel működtetett rugós nyelvvel és kulcs által ‑működtetett reteszelő nyelvvel vagy biztonsági zárat. Egyes ajtók nem rendelkeznek üreggel a zár számára, ami azt jelenti, hogy ezt Önnek kell kivésnie.

 1. 1. Ajtózárak belső ajtókon

  A belső ajtókat általában reteszzárral látják el, a nyelvet kilincs vagy gombkilincs működteti. Ha az ajtó önzáró, a nyelv széle általában rézsútos vagy lekerekített és a rugós mechanizmus automatikusan zárja azt az ajtó becsukása esetén. Ez a zártípus balra és jobbra nyíló ajtókon is használható. A zárható szobák ajtaja számos esetben kulccsal nyitható reteszelő nyelvvel is rendelkezik. A kilincs nyelvével ellentétben a reteszelő nyelv éle nem rézsútos és nem lekerekített, és nem rugós működtetésű.

 2. 2. Ajtózárak külső ajtókon

  A külső ajtókhoz a legmegfelelőbb típus a hengerzárak. Az egyszerű reteszzárak a külső ajtókhoz nem elég biztonságosak. A hengerzárak a zártestbe illeszthetők, és könnyen cserélhetők a teljes zármechanizmus cseréje nélkül.

 3. Felsőzár

  Ha nem lehetséges reteszzár használata, használhat felsőzárat, amely az ajtó felületére szerelhető. Ez például akkor lehet szükséges, ha az ajtó vastagsága 40 mm-nél kisebb. Az ilyen vékony ajtók esetén a reteszzár ürege túlságosan meggyengítené az ajtó szerkezetét. Az ajtózárak kilincs nyelvvel és/vagy reteszelő nyelvvel kaphatók. Általában külső ajtókon használják ezeket.

 4. A nyitás irányának ellenőrzése

  Először ellenőrizze, hogy az ajtó melyik irányba nyílik. Nem számít, hogy az ajtó befelé vagy kifelé nyílik. Az Európai szabványok szerint az alábbi illusztráción az A és C példa balra, a B és D pedig jobbra nyílik.

 5. A zár beállítása

  Ha a zár nyelve az ajtónyitás irányához képest rossz irányba néz, meg kell azt fordítani. A zártest oldalán egy kis pecek található, amit egy keskeny csavarhúzóval felfelé tolhat (1). Ezután a nyelv előre kiesik a zártestből (2). Ezután megfordíthatja úgy, hogy a másik irányba nézzen (3) és visszatolhatja a helyére (4).

 6. A zár helyének bejelölése

  Találja meg a zár megfelelő magasságát – az ajtókilincs általában 105 cm magasan van. Jelölje be a zár felső és alsó szélét ceruzával az ajtó bal vagy jobb oldalán. A bejelölt vonalakat hosszabbítsa meg az ajtó éléig derékszögű vonalzó segítségével. A bejelölt vonalakat hosszabbítsa meg az ajtó éléig derékszögű vonalzó segítségével. Helyezze a zártest hátsó részét a középvonalra, és ceruzával jelölje be a zártest alakját. Ez a körvonal mutatja, hogy hol kell üreget vésni az ajtó élébe.

 7. A zár üregének kivésése az ajtóban

  Ezután jelölje be az üreg mélységét az ajtó szélén. Mérje le a zártest teljes mélységét, beleértve a zár előlapját, amit az ajtó élébe kell süllyeszteni. Állítsa a fúró mélységmérőjét a megfelelő mélységre, további 5 mm-t ráhagyva. Ha a fúró nem rendelkezik mélységmérővel, egy szigetelőszalag darabbal bejelölheti a fúrószáron a megfelelő mélységet. Maradjon a kijelölt körvonalon belül – a zárnak pontosan kell illeszkednie, nem szabad a helyére erőltetni.

 8. Kidolgozás vésővel

  Miután fúróval durván kifúrta az üreget, a széleit vésővel egyenesre igazíthatja. Munkálja meg precízen az üreget, amíg az pontosan a zártestnek megfelelő alakú nem lesz. Munka közben rendszeresen ellenőrizze az illesztést, hogy az üreg ne legyen túl nagy.

 9. Az előlap helyének bejelölése

  Miután az üregbe illesztette az előlapot, ceruzával rajzolja körbe az előlapot. Vegye ki a zártestet az üregből.

 10. Az előlap helyének kivágása

  Most a véső segítségével vágja ki az előlap helyét. Ennek mélységének körülbelül 3 mm-nek kell lennie, épp elegendőnek ahhoz, hogy az előlap precízen illeszkedjen. Az előlap külső felületének az ajtó élével kell egy szintben lennie.

 11. A kilincslyuk helyének bejelölése

  Most bejelölheti a kilincslyuk és, ha szükséges, a zárlyuk helyét. Tartsa a zártestet az ajtó oldalához, úgy, hogy az előlap pontosan annak mélyedése fölött legyen. Jelölje be a lyuk helyét ceruzával, majd árral készítsen kezdő mélyedést a fúráshoz.

 12. A kilincslyuk fúrása

  Használjon olyan átmérőjű fúrószárat, ami lehetővé teszi a kilincs tengelyének szabad mozgását. Fúrja meg a lyukat pontosan vízszintesen az ajtó túloldaláról. Ha szükséges, végezze el ezt újra a kulcslyuk vagy a zárhenger lyuka számára. Favésővel igazítsa egyenletesre a lyukakat.

 13. TIPP!

  Rögzítsen szintezőt a fúrógéphez, így könnyebben fúrhat vízszintesen.
 14. Az előlap rögzítése

  Helyezze a zártestet az ajtó üregébe, és rögzítse hosszú facsavarokkal. Szerelje fel a kilincset és egyéb tartozékokat. Rögzítse erősen a kilincset, mivel azt gyakran nagy erővel használják. Ha a kilincs lötyög, az csúnyán károsíthatja az ajtó anyagát.

 15. Az ellendarab bejelölése az ajtófélfán

  Miután rögzítette a zárat az ajtóhoz, az ajtófélfára fel kell szerelnie az ellendarabot. Először jelölje be az ellendarab rögzítésének helyét. Fordítsa el a kulcsot, hogy a reteszelő nyelv kiemelkedjen a zárból, és hajtsa az ajtót az ajtófélfához. Hegyes ceruzával jelölje be az ajtófélfán a reteszelőnyelv és a kilincsnyelv felső és alsó széleit. Miután kinyitotta az ajtót, meghosszabbíthatja ezeket a vonalakat az ajtófélfa belső részére. Ezeket a vonalakhoz igazítva az ellendarabot sablonként használhatja. Jelölje be az ellendarab, a kilincsnyelv és a reteszelőnyelv mélyedéseinek helyét.

 16. Az ellendarab helyének kivágása

  Készítsen körülbelül 3 mm mély mélyedést, amibe az ellendarab precízen illeszkedik. Az ellendarab külső oldalának az ajtófélfával egy szintben lennie. Az ajtófélfa mélyedéseinek a kilincsnyelv és a reteszelőnyelv hosszának megfelelő mélységűnek kell lennie. Vágja ki ezeket az üregeket elég mélyen ahhoz, hogy a kilincs nyelve és a reteszelőnyelv teljesen beléjük tudjon hatolni. Rögzítse az ellendarabot az ajtófélfához hosszú facsavarokkal, és ellenőrizze újra, hogy a kilincs nyelve és a reteszelőnyelv könnyen záródik-e. Ha hozzáérnek az ellendarabhoz, reszelővel kissé kitágíthatja a nyílást, de legyen nagyon óvatos. Ha túl lazán illeszkednek, az ajtó huzat esetén zöröghet.

 17. Az ellendarab szárnyának meghajlítása

  Az ellendarab szárnyát kis műanyag kalapáccsal óvatosan meghajlíthatja, hogy az precízen kövesse az ajtófélfa alakját. Ez a szárny az ajtófélfát védi a kilincs nyelvének ütközésétől az ajtó becsukása során.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Ajtózár felszerelése

4.3
4.3 of 5

626 összesen

 • 5
  442
 • 4
  77
 • 3
  21
 • 2
  17
 • 1
  69