Babaház készítése

68% of 100%

A gyerekek számos boldog órát tölthetnek el egy babaházzal játszva. És Önnek örömet szerez, hogy pontosan olyan babaházat építhet, amilyet gyermekei szeretnének.

Méretarány
A babaház általában 1:12 vagy 1:24 méretarányban készül. A méretarány azt mutatja, hogy a babaház hányszor kisebb, mint a valóság. Az 1:24 arány azt jelenti, hogy a modellen 1 cm a valóságban 24 cm-nek felel meg. Tehát a valóságot 24-ed részére kicsinyítjük. 1:12 méretarány esetén a valódi méretet csak 12-edére csökkentjük.

A babaházat olyan miniatűr elemek teszik teljessé, mint a figurák, ágyak, szekrények, székek és asztalok. A babaházhoz az otthonában rendelkezésre álló hely alapján válasszon méretarányt. Ha 1:24-es méretarányt választ, az nagyjából megfelel a Playmobil játékoknak, amikkel számos gyerek rendelkezik. Így ezek tökéletesen használhatók a babaházzal.

A babaházak fából készülnek, gyakran 9 mm vastag nyírfa rétegelt lemezből. Ha saját babaházat tervez, szabadon tervezheti meg annak elrendezését, például készíthet nappalit, előszobát, WC-t, fürdőszobát, hálószobát, konyhát vagy garázst. Ha szeretné megbecsülni, hogy mekkora legyen a babaház, megmérheti saját otthonában a szobák méreteit és átszámíthatja 1:24-es méretarányban. Ez segít eldönteni a babaház méreteit a tervezés során. Készíthet ablakokat, ajtókat, illetve elülső és oldalsó falakat is átlátszó akrilból.

Szükséges anyagok
- Faanyag: 9 mm-es nyír rétegelt lemez, bükk vagy MDF lemez
- Faragasztó
- Takarószalag
 

 1. A babaház tervezése

  Először egy vázlatot készítünk, ami megmutatja, hogyan fog kinézni az elkészült babaház. Írja fel a babaház külső méreteit a rajzra. A babaház középső része kétszintes lesz. Több berendezhető szoba van, és a babaházhoz mindenhol hozzá lehet férni, levehető tetőrészekkel. Ez megkönnyíti a gyerekeknek a játékot a babákkal és más tartozékokkal.

 2. Készítse el a méretarányos alaprajzot

  Először rajzolja le egy papírlapra az alaprajzot, hogy meghatározhassa a babaház alapterületét. Használjon milliméterpapírt az alapterület elosztásához egyenlő részekre. Így könnyebben láthatja, hogy hová szerelje a paneleket, és biztosítja a pontos méretezést.

 3. Készítse el az alaprajz tervét

  Készítsen rácsos elrendezést, ami ne legyen túl nagy – ne feledje, hogy annak el kell férnie egy szobában. A nappalit, ajtókat és lépcsőket később adja hozzá. Minden méret és arány a rácsot követi, ami biztosítja, hogy minden panel lehetőség szerint egyforma méretű. Ez megkönnyíti a tervezést és segít a hibák megelőzésében.

 4. A padlólemez kivágása

  Miután mindent ellenőrzött és elégedett az eredményekkel, vigye át az alaprajzot a ház alapját képző falemezre. Vágja ki a berajzolt alaprajzot a 9 mm-es rétegelt lemezből. Ehhez használjon nagyon finom fogú szúrófűrészt. Fúrjon lyukakat a belső sarkokba, hogy a fűrészt el tudja fordítani. Ezután egyenként vágja ki a falakat, illetve az ablakok és ajtók nyílásait.

 5. A babaház falainak felszerelése

  Rendezze el a babaház falait a padlólemezen logikus sorrendben. Mielőtt a padlólemezhez ragasztaná a falakat, döntse el, hogy milyen sorrendben fogja ezt megtenni. Így mindig tisztában lesz azzal, hogy éppen mit kell csinálnia. Miután kivágta a falakat, felszerelhet rájuk ablakkereteket. Ezeket készen megvásárolhatja a hobbi szaküzletekben. De ne vágja ki a nyílásokat, amíg nem vásárolta meg az ablakkereteket. Így az ablakkeretnek megfelelő méretű nyílásokat vághat. Hagyjon rá 1-1,5 mm extra helyet körben az ablakkeretek kivágása során. Alternatív megoldásként használhat hosszú gyufaszálakat (gázgyújtó gyufát) az ablakkeretek elkészítéséhez.

  Döntse el, hogy egyszerűen a helyükre ragasztja a falakat jó minőségű faragasztóval, vagy csavarokat és ragasztót is használ. Ha csavarokat használ, a legmegfelelőbb méret a 2,5 x 20 mm vagy 2,5 x 25 mm keresztfejű csavar. Fúrja elő a csavarlyukakat kis méretű fafúróval, és süllyessze a csavarokat, hogy a csavarfejek precízen a panelek felületébe illeszkedjenek. Miközben a ragasztó szárad, tartsa a helyükön a paneleket takarószalaggal.

 6. Ellenőrizze a falak magasságát és a szerkezetet

  Fontos, hogy precízen vágja ki a paneleket. Ha akár csak 1 mm-es hiba van, sokkal nehezebb lesz a babaház összes paneljét precízen összeilleszteni, és stabil szerkezetet kialakítani. Ezért gondosan ellenőrizze, hogy minden kivágott panel azonos magassággal és mérettel rendelkezzen. A falak magassága a szabványos 2,65 méteres belmagasságon alapul. Ezután szerelje a falakat a padlólemezre a megfelelő sorrendben.

 7. Folyamatos ellenőrzés

  Folyamatosan ellenőrizze, hogy minden illeszkedik-e – előfordulhat, hogy hiba csúszott a tervrajzba, vagy hibát vétett a méretarányos számítások során. Ezután szerelje a falak hátralevő részét a padlólemezre a megfelelő sorrendben.

 8. A felső emelet padlójának rögzítése

  Rajzoljon vízszintes jelölő vonalat a babaház felső szintjének falaira. Ügyeljen rá, hogy a vonal minden oldalon azonos magasságban legyen. Az emeleti padló paneljén kivágás van, hogy megkönnyítse a játékot és a berendezést.

 9. A középső tetőrész felszerelése

  Rajzolja meg a középső tetőpanelt, ami túlnyúlik a külső falakon. Vágja ki a tetőpanelt 9 mm-es rétegelt lemezből és csiszolja simára a széleit. Ragasszon tartócsíkot a tetőpanel külső széle alá, hogy az a helyén tartsa a laza tetőpanelt.

 10. A két szélső tetőrész felszerelése

  Rajzolja meg a babaház két szélső tetőpaneljét, ismét túlnyúlva a külső falakon. Vágja ki ezeket 9 mm-es rétegelt lemezből. Ragasszon tartócsíkot a két tetőpanel külső szélei alá, hogy azok a helyükön tartsák a laza tetőpaneleket.

 11. A lépcső felszerelése

  A felső emeletre vezető lépcsőt szerelhet be a házba, vagy azon kívül. A lépcső többféleképp kialakítható, pl. egyenesen, vagy 90°-os fordulóval. A lépcsőfokok apró, rétegelt lemez darabokból készülnek.

 12. A babaház befejezése

  Távolítsa el a szálkákat és a babaház minden részét csiszolja meg kissé.
  Ha valóban egyedülálló babaházat akar, saját méretarányos bútort is készíthet hozzá. Az apró bútorokat kemény kartondarabokból is elkészítheti. A bútor stílusát a nappali, konyha, hálószoba vagy fürdőszoba stílusához igazíthatja.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Babaház készítése

3.4
3.4 of 5

206 összesen

 • 5
  89
 • 4
  32
 • 3
  13
 • 2
  14
 • 1
  58