Beltéri falak festése

84% of 100%

Különféle fajtájú és márkájú festékek közül választhat, de mielőtt döntene, érdemes tanácsot kérni a szaküzletben. Ha egy konkrét színt szeretne, vigye magával a szín azonosító számát az üzletbe, még ha az egy más márkájú festéké is. Egy magazinból kivágott kép is hasznos lehet. Speciális penészgátló festéket is vásárolhat a nedves helyiségekben történő használatra, ami ideális választás, ha felújítást végez.

Mire kell figyelni
Használjon jó minőségű ecsetet és hengert – ezek észrevehetően jobb eredményt biztosítanak.

 1. A szín kiválasztása

  A megfelelő színkombináció kiválasztása külön művészet, de van egy hasznos szabály: ha kiválasztott egy színt, azt kevertesse ki felezett hígításban vagy világosabb változatban. Ha önállóan választ színt, az számos esetben sokkal sötétebb vagy élénkebb lehet, mint azt várná.

 2. A mennyezet színe

  Számos ember választ szürke vagy barna árnyalatokat, a tiszta primer színekkel szemben. A mennyezetnek nem muszáj mindig fehérnek lennie! Ha nem túl sötét színt választott a falaknak, azt a mennyezethez is felhasználhatja. Ha más, kontrasztos színt választ, az módosítja a szoba által keltett benyomást. Természetesen a megvilágítás is befolyásolja a szoba megjelenését. A közvetett megvilágítás a mennyezeten lefelé vetíti a mennyezet színét.

 3. Először próbálja ki

  Mielőtt hozzálátna, kivághat néhány képet és jelenetet magazinokból és felragaszthatja azokat egy kartonlapra. Ez segíthet kiválasztani azt a hatást, amit ki akar alakítani. Ha nem egészen biztos, érdemes kisebb mennyiséget vásárolni néhány színből és felfesteni azokat egy kartonra vagy deszkára, hogy összehasonlíthassa azokat. Egyes festéküzletek speciális „hangulatpaneleket” árulnak különféle színekkel és árnyalatokkal. Egy 244 x 60 cm-es gipszkarton lapot is lefesthet a kívánt színnel. Ha azt kiviszi a napfénybe, láthatja, hogy hogyan néz ki az adott festék. Ezután vigye be mesterséges megvilágítású beltérbe, és láthatja a különbséget!

 4. A szoba előkészítése

  Ürítse ki a szobát, a nehezebb bútorokat és más nehezen mozgatható tárgyakat takarja le műanyag fóliával, és készítse elő az összes szükséges eszközt és anyagot, például a hengereket és festőtálakat. Ha szükséges, kaparja le a fellazult festéket. Távolítsa el a port és koszt a szegélylécekről, ablakokról és ajtókról egy ronggyal.

 5. Javítások

  Távolítson el minden szöget és csavart a falból, és töltsön fel minden lyukat, repedést és egyéb egyenetlenséget. Tartsa be a glett csomagolásán feltüntetett száradási időt. Ezután csiszolja le a feltöltött részeket, hogy sima felületet kapjon. Ha szükséges, a nehezen elérhető helyeken alkalmazzon takarószalagot.

 6. Festési technikák

  Mindig a széleken hagyja abba a festést, és mindig a száraz részektől a nedvesek felé, és felülről lefelé fessen. Így az ecset vagy henger kevesebb nyomot hagy a festett felületen és az átmenetek kevésbé lesznek láthatóak. Ezenkívül ne fessen túl hosszú sávokat. Ügyeljen rá, hogy elegendő festéket használjon a sima, egyenletes eredmény érdekében – ha nem használ elég festéket, a fal foltos lesz.

 7. Figyeljen oda a részletekre

  Szánjon időt a megfelelő keverésre, mielőtt hozzálátna. Amikor apróbb részleteket fest, öntsön egy kevés festéket egy tálkába. Használjon keskeny ecsetet a széleken és sarkokban, ez jelentősen megkönnyíti a vékony vonalak és részletek festését. Ezután folytassa a falak festését a hengerrel. Ha takarószalagot használ a szegélyeken és ablakkereteknél, akkor jobb a nagyobb területeket előbb lefesteni hengerrel, majd ezután festeni a széleket és más részleteket.

 8. Húzza le az ecsetet

  Kezdés előtt nedvesítse meg az ecsetet – ez megelőzi a festék túlzott felszívódását. Mártsa az ecsetet a festékbe körülbelül 1 cm-re, majd húzza le az ecset egyik szélét a festőtál szélén. Ez megelőzi a festék lecsepegését az ecsetről. Ez a túl sok festék felvitelét is megelőzi, és segít tovább tisztán tartani az ecsetet.

 9. A száraz részektől a nedvesek felé haladjon

  A festéket hosszú vonalakban, megszakítás nélkül alkalmazza. Az egyik leggyakoribb hiba a túl rövid szakaszok festése. Ha hengert használ, érdemes körülbelül 2 méter hosszú sávokat festeni egy bemártással. Fessen a mennyezettől a fal feléig, majd onnan a padlóig.
  Ezután folytassa bal vagy jobb oldalt a következő festéksávval. A kisebb területeken az ajtó- vagy ablakkeretek mellett használjon keskenyebb hengert. Jegyezze meg, hogy melyik oldalt fejezte be a festést, és a következő réteget a szárazabb résztől a nedvesebb felé fesse.

 10. Oszlassa el a festéket az ecsettel.

  Amikor ecsetet használ, érdemes előbb eloszlatni a festéket balról jobbra vagy felülről lefelé. Hosszú ecsetvonásokkal haladjon a száraz résztől a nedves felé. Száradás után vigye fel a 2. festékréteget. Ez jobb és egyenletesebb eredményt biztosít. Ha sötétebb színt használ, lehet, hogy három rétegre lesz szüksége. Hagyja az 1. réteget teljesen megszáradni, mielőtt felvinné a 2. réteget. A festék csomagolásán ellenőrizze a száradási időt.

 11. Az ecsetek és hengerek tisztítása

  Ha kiömlött a festék és még nedves, távolítsa a el azonnal egy nedves ronggyal. Ha már megszáradt, sokkal nehezebb lesz eltávolítani. Várakozás közben tartsa nedvesen az ecsetet vagy hengert – tegye egy műanyag zacskóba vagy csomagolja be gondosan műanyag fóliába. Csomagolás után helyezze az ecsetet vagy hengert a hűtőbe; ez kissé furán hangzik, de működik. A hideg lelassítja a festék száradását. Ezután egyszerűen vegye ki az ecsetet vagy hengert a hűtőből 30 perccel a használat előtt, és az rugalmas és használatra kész lesz. Ha akrilfestéket használ, tisztítsa meg az ecsetet vízzel és egy kevés mosogatószerrel. Addig öblítse, amíg nem jön le több festék az ecsetről. Simítsa vissza az ecsetet annak eredeti alakjába és hagyja megszáradni (lásd a lépésenkénti utasításokat a tisztításról).

 12. A felesleges festék eltávolítása

  Ha nagy felületeket fest, használjon speciális rácsot a felesleges festék eltávolításához a hengerről. Ha a festék kisebb dobozokban van, öntse ki azokat egy 5-literes vödörbe. A festőrács egy négyszögletű fém- vagy műanyag rács, ami a vödör széléhez rögzíthető. Töltse meg a vödröt félig festékkel és akassza a rácsot a szélére. Mártsa a hengert a festékbe és húzza le a felesleges festéket a rácsot. Amikor elkészült, hagyja a rácsot a vödörben és zárja le azt a fedelével.

 13. Festés

  Készítse elő a hengert és a hosszabbító nyelet és öntse az akrilfestéket a festőtálba, vagy használjon vödröt és festőrácsot. Döntse el, melyik falat festi le először, és fesse le azt sima, egyenletes sávokban. Amíg arra vár, hogy az első festékréteg megszáradjon, csavarja a hengert vagy ecsetet műanyag fóliába. Ezután vigye fel a 2. festékréteget. Öntsön egy kevés akrilfestéket egy kis tálkába, és fesse le a szoba sarkait és széleit kisméretű ecsettel. Amikor elkészült, tisztítsa meg az ecsetet, tálkát, vödröt és a hengert. Ha takarószalagot használt, távolítsa el azt a festék száradását követően.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Beltéri falak festése

4.2
4.2 of 5

90 összesen

 • 5
  52
 • 4
  20
 • 3
  7
 • 2
  1
 • 1
  10