Betörésmegelőzés

80% of 100%

A legtöbb betörés olyan ajtón vagy ablakon keresztül történik, amit könnyű feltörni. Otthonát sokkal biztonságosabbá teheti néhány egyszerű lépéssel. Például sokkal nehezebbé teheti a betörők dolgát erős, biztonságos ajtó- és ablakzárak használatával. Emellett felszerelhet automatikus világítást, redőnyt vagy riasztó rendszert is.

 1. Az Ön otthona egy kirakat!

  Ne feledje, hogy ha nyitva hagyja a függönyt vagy rolót, a betörők könnyen láthatják, hogy pontosan mi található otthonában. Ezért a jó betörésmegelőzés azzal kezdődik, hogy hol tartja tárgyait otthonában és milyen a napi rutinja.

  Belső ellenőrzés
  Ügyeljen rá, hogy ne hagyjon otthonán kívül olyan tárgyakat, amik segíthetik a betörők bejutását. Ezért ne hagyjon létrákat kertjében vagy a nyitott kerti fészerben. Ugyanez vonatkozik a nehezebb szerszámokra – ezeket mindig tartsa elzárva. Tartsa a pinceablakokat vagy földszinti ablakokat zárva, és ha szükséges, szerelje fel azokat rácsokkal.

  Gondolkodjon a betörők fejével
  Ha nem hagyott nyitva egy ajtót vagy ablakot, a betörő első dolga, hogy feltörjön egy ajtót vagy ablakot. Gondolja át alaposan az összes potenciális betörési pontot. Például elérhető-e az emelet a fal közelében lévő fákra felmászva, vagy egy erkélyen, kukán, esőcsatornán vagy futónövényen keresztül? A WC-ablak szintén egy potenciális betörési pont.
  A betörők gyakran egyszerű szerszámok például fogó, csavarhúzó vagy feszítővas segítségével törnek be. Ezért nehezítse meg minél inkább a dolgukat, és így jobb eséllyel fognak máshol szerencsét próbálni.

 2. Hengerzárak a külső ajtókon

  Ha ki akar cserélni egy egyszerű reteszzárat az ajtón egy biztonságosabb hengerzárra, az alábbi fontos szempontokat vegye figyelembe:
  1. A zár mélysége az ajtóban.
  2. A kilincsnyelv és reteszelő nyelv közötti távolság; ez általában 110 vagy 72 mm
  3. A henger hossza az ajtó vastagságával azonos; ez általában 60 mm.

  Ha az ajtó már hengerzáras, a reteszelő nyelvnek legalább 20 mm-re kell kinyúlnia. Akkor a legkönnyebb kicserélni a zárat, ha a zártest és az ellendarab mérete megegyezik a régi záréval. Ha ez nem lehetséges, akkor olyan zárat válasszon, amelynek fedőlemeze nagyobb, így az új rögzítő csavarok az ajtó fájába eltérő pontokon rögzülnek. Az ajtót kiegészítő biztonsági csavarral is megerősítheti.

 3. Zárt ellendarab

  Ha az egyszerű ellendarab helyett zárt ellendarabot szerel fel, a betörő nem tudja csavarhúzóval visszanyomni a reteszelő nyelvet. A zárt ellendarab felszereléséhez ki kell vágnia vagy fúrnia egy megfelelő méretű üreget az ajtókeretben, amibe az ellendarab doboza illeszkedik.

 4. Kiemelésgátló csapok felszerelése

  A kiemelésgátló biztonsági csapok megakadályozzák, hogy a betörő egyszerűen leemelje az ajtót a zsanérról.
  Fúrjon egy 10 mm-es átmérőjű, 30 mm mély lyukat az ajtóba 5 cm-rel mindkét zsanértól. Helyezze be a biztonsági csapokat a lyukakba úgy, hogy azok csúcsos vége álljon ki az ajtóból.
  Ezután állítsa zárt helyzetbe az ajtót, úgy, hogy a kiálló csapok bejelöljék az ajtókereten azokat a pontokat, ahová a betétek lyukait kell fúrni. Fúrjon 17 mm-es átmérőjű, 20 mm mély lyukakat.
  Most behelyezheti a betéteket e lyukakba. Minden ajtóra 3 kiemelésgátló csap szerelhető.

 5. Extra zár

  Ha extra biztonságot szeretne, szereljen egy másodzárat az ajtó alsó részére. A másodzárat az ajtó közepén lévő zárral megegyező módon szerelje be. Ha nincs elegendő hely ilyen zár használatához, még mindig felszerelhet egy felsőzárat az ajtó belső felületére.

 6. Tolóajtók és -ablakok

  Ha tolóajtói vagy ablakai vannak, felszerelheti azokat hengerzárakkal. Ezek a zárak egy csappal rendelkeznek, amely benyúlik az ajtó vagy ablak csúszó részébe. A hengerzár kulccsal nyitható, és amikor azt bezárják, az ajtó vagy ablak nem nyitható.
  Ezek a rendszerek tetőablakokon és Velux ablakokon is használhatók. Sokan megfeledkeznek ezekről az ablakokról. Ha egy betörő feljut a tetőre, egy csavarhúzóval kinyithatja a tetőablak zárómechanizmusát, például a szellőzőnyíláson keresztül. Ebben az esetben a hengerzár csapja megakadályozza a tetőablak kinyitását

 7. Fokozott biztonság többpontos ajtózárral

  A többpontos zár 3 különböző ponton rögzíti az ajtót. A 3 zárnyelv egy kulccsal nyitható. A felszerelés a szimpla záréhoz hasonlít, annyi különbséggel, hogy az ellendarab az ajtó teljes magasságát végigéri.

 8. Többpontos felsőzárak (hevederzárak)

  A többpontos zárak felsőzár (felületre szerelt zár) formájában is kaphatók. E zárak előnye, hogy komolyabb beavatkozás nélkül felszerelhetők az ajtóra. A központi zár felszerelése ugyanúgy történik, mint egy normál felsőzáré. A két rúd a központi zárat két rögzítési ponttal köti össze: az ajtó felső és alsó részén (vagy két oldalán). Ezeket a rudakat a megfelelő méretre fűrészelheti, majd felszerelheti a vezetőelemeket a rudak számára.
  Ne feledje, hogy a rudaknak hosszabbnak kell lennie az ajtónál, mivel az ajtó bezárásakor az ajtó felső és alsó részén található ellendarabokba kell rögzülniük Először szerelje fel a felső ellendarabot az ajtókeret felső részén. Ezután alakítsa ki a mélyedést a padlóban a rúd alsó vége számára. Végül ellenőrizze, hogy az rúd mechanizmusának minden része jól működik-e.

 9. Biztonsági rácsok felszerelése a pinceablakokra és földszinti ablakokra

  A pinceablakokat vagy földszinti ablakokat felszerelheti biztonsági rácsokkal. Gyakran kaphatók kész biztonsági rácsok a szabványos méretű ablakkeretek számára, vagy elkészítheti ezeket önállóan is. Ossza fel az ablakkeretet körülbelül 20 cm-es részekre, és jelölje be a rács rudainak pozícióját. Készítse el a szükséges lyukakat, (legalább 8 cm mélyen) a téglában egy fúrógéppel vagy vésővel. Ellenőrizze, hogy a rácsok függőlegesen és vízszintesen is biztonságosan állnak, majd cementtel rögzítse azokat.

 10. Ajtó kémlelőnyílás

  Ha nem szeretne nemkívánatos személyeknek ajtót nyitni, szereljen kémlelőnyílást az ajtóra. Így ellenőrizheti, hogy ki csenget, mielőtt ajtót nyitna. Fúrjon egy lyukat az ajtón szemmagasságban (körülbelül 1,65 m) az ajtó kémlelőnyílás csomagolásán jelzett átmérővel. Csavarja össze a kémlelőnyílás lencséket tartalmazó két részét amennyire csak lehetséges.

 11. Biztonsági retesz vagy lánc

  Egy másik lehetőség, amivel azonosíthatja vendégeit mielőtt ajtót nyitna, a biztonsági retesz vagy lánc. Így résnyire nyithatja az ajtót és kinézhet, de az ajtó nem nyitható ki teljesen.

 12. Biztonsági fólia

  Az öntapadós fólia használata révén az ablak nem törik éles szilánkokra, ha betörik. Vágja méretre a fóliát és ragassza az üvegre. Könnyebb az öntapadós fólia felragasztása, ha előtte szappanos vízzel megnedvesíti az üveget. Ezután kinyomhatja a fólia alól a vizet és a légbuborékokat. Hagyja megszáradni és kész is!

 13. Tűzálló széf

  Egy jól rögzített tűzálló széf jó hely értékei és fontos papírjai megőrzésére a tűztől és lopástól. Ennek további előnye, hogy könnyen megtalálja értékeit és papírjait, amikor szüksége van azokra. A legtöbb tűzálló széf kombinált zárral rendelkezik.
  A tűzálló széf felszereléséhez válasszon egy jó helyet a lakáson belül, például egy szekrény belsejében. Könnyen elhelyezheti a széfet a szekrény egyik polcán, és hátul a falhoz rögzítheti. Ha nagyon professzionális munkát akar végezni, kialakíthat egy nyílást a falban és bebetonozhatja a széfet.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Betörésmegelőzés

4
4 of 5

153 összesen

 • 5
  83
 • 4
  29
 • 3
  15
 • 2
  7
 • 1
  19