Bukszus metszése

80% of 100%
A bukszus olyan növény, ami egész évben megőrzi zöld leveleit. Ha azt akarja, hogy a bukszus megőrizze tömött formáját, akkor megfelelő módon, megfelelő időben kell metszenie.
 1. Mi a legjobb időzítés a bukszus metszéséhez?

  A legjobb a bukszust évente kétszer, vagy akár még gyakrabban metszeni. Ha a bukszust évente csak egyszer metszi, lehet, hogy az nem lesz elég robusztus ahhoz, hogy elbírja a havat télen. Először május végén metszheti a bukszust. Ellenőrizze, hogy a leghosszabb gallyak, új, világoszöld levelekkel már legalább 5 cm-t nőttek (2 col). A második metszés szeptemberre időzíthető, így a bukszusnak van ideje regenerálódni a tél beállta előtt. Ne metssze a bukszust nagyon meleg időben, mivel a növény vizet veszt a „sebeken” keresztül a gallyak végén, és a külső levelek megbarnulhatnak. Ha napos idő áll be a bukszus metszése után, öntözze azt rendszeresen.

 2. Előkészületek és szerszámok

  Mielőtt hozzálátna a metszéshez, ellenőrizze, hogy szerszámai tiszták és élesek legyenek. Ez minimalizálja a levelek és ágak sérüléseit. A sövénynyíró a legalkalmasabb eszköz ehhez, mivel azt kifejezetten a bukszushoz tervezték. A sövénynyíró jóval kisebb, mint a sövényvágó és könnyebben kezelhető, így a bukszus könnyebben a megfelelő formára nyírható. A kézi sövénynyírókkal kiválóak nagyon kis munkákhoz. Ha nagyobb munkát akar elvégezni, vagy szeretné megkönnyíteni a munkát, az elektromos sövénynyíró az ideális választás. A sövényvágó gyorsabb és praktikusabb, ha nagyméretű bukszus sövényt kell nyírnia.

   A sövénynyíró és sövényvágó mellett egy metszőolló is jól jöhet a vastagabb ágak visszanyeséséhez a sövény nyírása előtt. Ez azért szükséges, mivel a sövénynyíró eltompulhat, ha vastagabb ágakat vág vele, vagy ha homok kerül rá.

 3. A bukszus formázása

  Egy bukszus növénye van, vagy egy egész bukszus sövény? A metszés megkezdése előtt döntse el, hogy milyen formára akarja a bukszust nyírni. A bukszus könnyen a kívánt formára alakítható. A sövényt vághatja egyenes szélekkel, de le is kerekítheti azt felül. A bukszus növényt gyakran gömb alakúra nyírják, de lehet szögletes is, vagy kreatív és merész formákkal is kísérletezhet

 4. A bukszus sövény metszése

  1. lépés
  Kezdje a sövény oldalaival, illetve elejével és végével. Felfelé kissé szűkítse azt, hogy a nap a sövény egész felületét elérje. A sövény alja megbarnul, ha a sövény alja ugyanolyan széles, vagy keskenyebb, mint a teteje. 

  2. lépés
  Miután elkészült az oldalakkal, hozzáláthat a tetejéhez. Először állítsa be a sövény kívánt magasságát, kifeszítve egy zsinórt két karó között. Ezután a sövényvágó vagy sövénynyíró segítségével a zsinór mentén dolgozzon, ami biztosítja, hogy egyenes vonalban vág.

  Ha jelentősen csökkenteni akarja a sövény magasságát, szükséges lehet a vastagabb ágak visszametszése. Ez esetben használjon kerti fűrészt az ágakhoz, ami biztosítja, hogy sövényvágó vagy sövénynyíró éles marad.

  3. lépés
  Gereblyézze össze a levágott gallyakat és leveleket és dobja azokat a kerti szemetesbe.

  4. lépés
  Miután elkészült a sövény nyírásával, trágyázza azt meg az optimális növekedés érdekében. A marha- vagy szárnyastrágya pellet a legalkalmasabb a bukszushoz. Ne fukarkodjon a trágyával – a bukszus sok tápanyagot igényel.

 5. Gömbök kialakítása

  Ha a bukszust gömb alakra akarja formázni, a legjobb eszköz a sövénynyíró. Az akkumulátoros sövénynyírókkal a legegyszerűbb dolgozni.

  1. lépés
  Először nyírja meg a gömb felső részét. Itt meghatározza, hogy milyen magas lesz a gömb.

  2. lépés
  Álljon a gömb felett és tartsa a sövénynyírót lefelé. Így jobban kialakíthatja az íveket.

  3. lépés
  Kövesse a formát a nyírás során. Ha körbejárja a gömböt munka közben, jobban láthatja a forma alakulását, és ez segít a helyes nyírásban.

  4. lépés
  Időnként ellenőrizze a gömb alakú bukszust távolról, és járja azt körbe távolról. Ellenőrizze, hogy az arányok megfelelőek-e, és szükség esetén végezzen kisebb korrekciókat.

  5. lépés
  Gereblyézze össze a levágott gallyakat és leveleket, és dobja azokat a kerti szemetesbe.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Bukszus metszése

4
4 of 5

36 összesen

 • 5
  21
 • 4
  8
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  7