Csavarozás fában és műanyagban

84% of 100%

A csavarok számos különféle típusban, méretben és anyagban kaphatók. A választás azon múlik, hogy milyen anyagba akar csavarozni, a munka típusán, és azon, hogy beltérben vagy kültéren helyezkedik el. A lehetséges anyagok a galvanizált acél, acélbevonatú, rozsdamentes acél, sárgaréz vagy sárgaréz bevonatú és vörösréz vagy vörösréz bevonatú. A csavarfej kiválasztása azon múlik, hogy mennyi erőt kell használnia és hogy mennyi hely van.

 1. Különféle csavarfejek

  Az egyszerű egyhornyú csavarfej mellett három különféle csavarfej van, amibe a csavarhúzó vagy csavarozó bit illeszkedik: Phillips (PH), Pozidriv (PZ) és Torx (TX). A leggyakrabban használt típus a Pozidriv (PZ). A PZ csavarfejek a PH fejekhez képest extra hornyokkal rendelkeznek. A megfelelő (PZ) csavarozóbit egyenes belső élekkel rendelkezik párhuzamos bordákkal közöttük, amelyek a csavarfej hornyaiba illeszkednek. A Pozidriv csavarhúzó vagy csavarozó bit felismerhető a lekerekített hegyről. Ez lehetővé teszi, hogy a bit mélyebben illeszkedjen a csavarfejbe , ami jobb fogást biztosít. A Phillips csavarhúzók és bitek hegye csúcsosabb, és a bordák oválisak.
  (Lásd még a „Kéziszerszámok és szerszámtartó” lépésenkénti útmutató 9. lépését)

 2. A megfelelő munkához a megfelelő csavar

  1. Facsavarok
  - Csavarfej: süllyesztett-domború
  - Hornyok: PZ/PH/Torx
  - Mire használható: általános munkák fában

  2. Lemezcsavar
  - Csavarfej: hengeres-ovális-kerek
  - Hornyok: egyhornyú
  - Mire használható: vékony fémlemez vagy műanyag. Ezek a csavarok önvágó csavarok

  3. Hernyócsavar (kétvégű csavar)
  - Csavarfej: famenet (metrikus)
  - Hornyok: kétvégű csavar
  - Mire használható: falemezek, gerendák stb. láthatatlan illesztése

  4. Hatlapfejű facsavar
  - Csavarfej: hatlap
  - Hornyok: csavarkulcs
  - Mire használható: nehéz gerendák vagy más strukturális faelemek rögzítése

  5. Tükörrögzítő csavar
  - Csavarfej: süllyesztett
  - Hornyok: PZ
  - Felhasználás: tükrök és fürdőszoba tartozékok felszerelése. A csavarfejet króm vagy műanyag sapkák rejtik

  6. Facsavar
  - Csavarfej: kerek
  - Hornyok: egyhornyú
  - Mire használható: általános munkák fában

  7. Facsavar
  - Csavarfej: ovális
  - Hornyok: egyhornyú
  - Mire használható: vasalatok, kilincsek és tartozékok rögzítése. A csavarfej a fafelület felett marad

  8. Illesztőcsavar
  - Csavarfej: süllyesztett
  - Hornyok: PZ/PH/TX
  - Felhasználás: ajtóvasalatok, lemezek és más dekoratív elemek rögzítése süllyesztett lyukakkal

  9. Facsavar
  - Csavarfej: süllyesztett
  - Hornyok: egyhornyú
  - Mire használható: univerzális rögzítés fában: A csavarfej süllyeszti önmagát, amikor meghúzzák a csavart.

 3. Illesztőcsavar

  Ez a típusú csavar forgópántok és ablakpántok felszereléséhez használható. A fej átmérője a normálisnál kisebb, így a fej nem feltűnő, és a pántba süllyeszthető. 16 - 30 mm között kapható, általában PZ hornyokkal.

 4. Pozdorjacsavar

  Az MDF-lemez csavarok ideálisan használhatók MDF-panelekben beltérben és bútorokhoz. A csavarfej gyorsan és egyszerűen süllyeszthető. A csavar az anyag széléhez közel is behajtható az anyag repedése nélkül, és nincs szükség előfúrásra. Az MDF-csavarok speciális menettel rendelkeznek, és 40 - 50 mm között kaphatók, általában TX hornyokkal.

 5. Padlócsavar

  A padlócsavarok ideálisan használhatók tömör fapadlókhoz. A csavar teljesen a padlóba süllyeszthető a kúpos, kis átmérőjű fejnek köszönhetően. Az előfúrás nem szükséges, a padlócsavarok nem repesztik a fát. 35 - 55 mm között kapható, általában TX hornyokkal.

 6. Pozdorjacsavar

  A pozdorjacsavarok pozdorjapanelek illesztéséhez használhatók, például autóbeállók, erkélyek és más támasztó struktúrák kialakításához. Felhasználhatók még szegélylécek, zárak és vasalatok, valamint díszítő lécek rögzítéséhez is. Ezek a csavarok süllyesztett, hengeres és ovális fejjel is kaphatók. 35 - 200 mm között kapható, általában PZ hornyokkal.

 7. Gipszkarton csavar

  A gipszkarton csavarok kiválóan alkalmasak gipszkarton rögzítéséhez fa tartószerkezetekre. Trombita alakú fejjel és tág menettel rendelkeznek. Ezek a csavarok lehetővé teszik a gyors, erős rögzítést. Az előfúrás 2 mm vastagságig nem szükséges. A gipszkarton csavarok anyaga kemény és védőbevonattal rendelkeznek. A csavarok 25 - 90 mm közötti hosszban kaphatók, általában PH hornyokkal.

 8. Rozsdamentes acél csavarok

  A rozsdamentes acél csavarok ideálisan használhatók kültéren vagy nedves környezetben. Ezek a csavarok kaphatók süllyesztett, hengeres vagy ovális fejjel, és fa-fa illesztéshez használhatók, például autóbeállók, erkélyek és más támasztó struktúrák kialakításához. A csavarok 25 - 120 mm közötti hosszban kaphatók, általában TX hornyokkal.

 9. Építőcsavarok

  Az építőcsavarok könnyen használhatók a csavarmenet rövidebb hossza miatt. Ezek a csavarok ideálisak faszerkezetekhez, például favázakhoz és házak, garázsok, melléképületek és játszóterek kialakításához. Ezek a csavarok könnyen süllyeszthetők a fej alatt található vágóbordák miatt. Az előfúrás nem szükséges. Ezek a csavarok kaphatók süllyesztett fejjel és alacsony domború peremes fejjel. A csavarok 80 - 400 mm közötti hosszban kaphatók, általában TX hornyokkal.

 10. Hatlapfejű facsavarok

  A hatlapfejű csavarok hatlapú fejjel rendelkeznek, és M5 - M8 méretben, 30 – 100 mm közötti hosszban kaphatók. Ezeket a csavarokat nagy teherbírásra tervezték. Ezek a csavarok ideálisak például a központi fűtés radiátorainak felszereléséhez, gerenda rögzítéséhez betonpadlóhoz vagy súlyos asztallábak rögzítéséhez. A hatlapfejű csavar meghúzásához használjon csavarkulcsot.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Csavarozás fában és műanyagban

4.2
4.2 of 5

389 összesen

 • 5
  255
 • 4
  57
 • 3
  15
 • 2
  12
 • 1
  50