Gipszkarton panelek felszerelése

78% of 100%

Ha fel akarja újítani padlását, és válaszfalat akar kialakítani, a gipszkarton a legkézenfekvőbb anyag ehhez a munkához. A gipszkarton lapok könnyen felszerelhetők, és kis súlyuknak köszönhetően szinte bárhol használhatók. Ha nincs olyan létező szerkezet, amire felszerelhetné a lapokat, saját kialakítású fakeretet is készíthet.

Mire kell figyelni:

A gipszkarton lapok különféle hosszal kaphatók – gyakran 2,60 m, 3 m vagy 3,60 m. Ezenkívül választhat a 60 vagy 120 cm szélesség között is. A vastagság 9,5 mm. Mielőtt hozzálátna, ellenőrizze a méreteket a forgalmazónál, ha fakeretet kell készítenie, azt úgy alakítsa ki, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen a lapok méreteihez.

 1. A lapok vágása

  A gipszkarton közepe gipszből készül, amit mindkét oldalról kartonréteg fed. A lapokat könnyen méretre vághatja sniccer segítségével. Egy asztal felületén dolgozva, ejtsen egy mély vágást a felső kartonrétegen keresztül, egy falécet használva vezetőként. Ezután törje el a lapot a vágás mentén egyetlen mozdulattal, majd vágja át a kartonréteget a lap túlsó oldalán.

 2. Gipszkarton fűrészelése

  Ha nem készül a gipszkarton lapok teljes hosszát felhasználni (vagy ha ajtók és ablakok helyét kell kivágnia), a lapokat méretre szabhatja egy normál fafűrésszel vagy szúrófűrésszel. Az elektromos konnektorok vagy vezetékek számára kisebb nyílásokat készíthet egy nagyobb lyukfűrésszel, lengőfűrésszel vagy szúrófűrésszel. A szúrófűrész speciális formák kivágásakor vagy sarkok lekerekítésekor is jól jön.

 3. TIPP!

  Ha szúrófűrésszel kell kivágnia egy darabot, jó ötlet előbb lyukat fúrni a vágás vonalán – ez megkönnyíti a fűrészelés megkezdését.
 4. Az élek eldolgozása fűrészelés után

  A vágott vagy fűrészelt felületeket eldolgozhatja formázó gyaluval vagy durva szemcseméretű csiszoló blokkal. Az illesztések precíz eldolgozásához a lapok felszerelése után érdemes minden vágásfelületet sima, rézsútos kialakítással eldolgozni.

 5. A lapok felszerelése szögekkel

  A legjobb kalapács erre a célra a gömbfejű kalapács, aminek egyik feje gömbölyű, így segítségével a lapba süllyesztheti a szögek fejét. A gipszkarton lapok felszereléséhez használjon körülbelül 30 mm hosszú szögeket. A szögek közötti maximális távolság 20 cm legyen, és a szögek legalább 1 cm-re legyenek a lap szélétől. A lapokat szögekkel betöltött szögbelövővel is felszerelheti.

 6. A lapok felszerelése csavarokkal

  Ha csavarokat használ, speciális gipszkarton csavarokat használjon 25 - 35 mm közötti hosszal. Ezek a csavarok rozsdamentes acélból készülnek, felületük fekete, és csúcsúk hegyes és kemény. A munka legkönnyebben elektromos fúró/csavarozóval vagy csavarozóval végezhető el. Ha lehetséges, használjon speciális gipszkartonhoz való csavarozóbitet, vagy állítható nyomatékú fúró/csavarozót, hogy a csavarok ne üssék át a gipszkartont. A csavarokat közvetlenül behajthatja, nem szükséges lyuk előfúrása. A csavarok közötti maximális távolság 25 cm legyen.

 7. Az illesztések eldolgozása

  A gipszkarton felületeknek és a lapok közötti illesztéseknek pormentesnek és tisztának kell lennie. Megjegyzés: az illesztések eldolgozását csak akkor kezdje meg, ha a gipszkarton száraz és szobahőmérsékletű. Töltse fel az illesztéseket szigetelőanyaggal, spakli segítségével. 24 órás száradás után szükség esetén újabb réteget alkalmazhat. Amikor ez megszáradt, az illesztéseket eldolgozhatja csiszolópapírral.

 8. A belső sarkok eldolgozása

  A legjobb módszer a sarkok eldolgozására a szigetelőszalag használata. Először vigye fel a szigetelőanyagot a sarok mindkét felületére. Ezután hosszában hajtsa félbe a szigetelőszalagot és ragassza a sarokba. Nyomja erősen a szigetelőanyagba, és fedje be felülről újabb réteg szigetelőanyaggal. Távolítsa el a felesleges szigetelőanyagot spaklival, és simítsa el. Alternatív megoldásként használhat öntapadós üvegszálas szigetelőszalagot is.

 9. A külső sarkok eldolgozása

  A külső sarkokat hézagerősítő szalaggal dolgozhatja el. Vágja méretre a szalagot és hajtsa meg derékszögben. Kenjen szigetelőanyagot a sarok mindkét felületére, és nyomja erősen a hézagerősítő szalagot a szigetelőanyagba. Dolgozza el egyenletesre a sarok felületét szigetelőanyaggal és spaklival. Csiszolás csak az illesztés egyenetlenségeinek eltávolításához szükséges. Alumínium sarokvasat is használhat az extra védelem érdekében.

 10. Óvja a falat a nedvességtől

  A gipszkarton nem tud ellenállni a nedvességnek. A lapok felnedvesedésének megelőzése érdekében felemelheti azokat 1 cm-rel a padlótól rövid gipszkarton darabok segítségével. Ezeket később eltávolíthatja, miután rögzítette a lapokat.

 11. TIPP!

  Soha ne mozgassa a gipszkarton lapokat vízszintesen, hanem függőlegesen tartsa azokat, a széleknél fogva. A gipszkartont száraz környezetben tárolja, ne a padlón, hanem fa alátét léceken.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Gipszkarton panelek felszerelése

3.9
3.9 of 5

1349 összesen

 • 5
  664
 • 4
  308
 • 3
  120
 • 2
  73
 • 1
  183