A gyep felkészítése a télre

92% of 100%
Fontos, hogy megfelelően felkészítse a gyepet, hogy az épségben átvészelje a telet. Ha megfelelően elvégzi ezt, hónapokig alig lesz vele feladata. Olvassa el, hogyan készítheti fel a gyepet a télre.
 1. 1. lépés: Távolítsa el a leveleket és más hulladékot a gyepről

  Kezdje a levelek és más hulladékok, például gallyak eltávolításával a gyepről. Lombporszívóval gyorsan elvégezheti a munkát. A (lehullott) falevelek mellett a lombporszívó az apró metszési hulladékot is képes felszívni és felaprítani. Ez egy zsákba kerül, így könnyen kidobható.
 2. 2. lépés: Nyírja le a gyepet utoljára a tél előtt

  Folytathatja a fűnyírást addig, amíg azt nem tapasztalja, hogy a fű már nem nő. Az év utolsó fűnyírása valamikor október végén lehet. Javasoljuk, hogy körülbelül 4 cm (1,5 col) magasságra nyírjon. Ha kicsit hosszabbra hagyja a gyepet télire, az jobban ellenáll a mohásodásnak.
 3. 3. lépés: Távolítsa el a mohát

  Ha nyáron moha nőtt a gyepet, ajánlott azt ősszel átszellőztetni. Egy speciális gyeplazítóval könnyen eltávolíthatja a mohát a gyepről. Ezután egyszerűen gereblyézze össze és távolítsa el a mohát. A moha eltávolításával a fű több fényhez és oxigénhez jut. A tápanyagok könnyebben eljutnak a fűhöz, ami ősszel és télen különösen fontos.
 4. 4. lépés: Mész használata

  Nagy segítség lehet a moha és gyomok elleni harcban télen a talaj kémhatásának (pH-értékének) ellenőrzése. Ehhez kerti áruházakban beszerezhet talajtesztelő készletet.

  Ha a pH-érték túl alacsony, a fű nem képes minden tápanyagot felvenni, így lassabban fog nőni. Ez lehetőséget ad a mohának, hogy a fű között növekedjen. A mész használata növeli a talaj pH-értékét, így az kevésbé lesz savas. Használjon gyepkezeléshez való speciális meszet, egyenletesen eloszlatva azt a tél kezdetén. A tél közepén megismételheti a kezelést. Még akkor is használhat meszet, ha a talajt hó fedi. A mész a talajba szivárog majd, amikor a hó elolvad.

 5. 5. lépés: Trágyázás

  Megtrágyázhatja a gyepet utoljára télire, körülbelül 6 héttel a mész használata után. Az extra tápanyagok a talajban jobb védettséget biztosítanak a betegségekkel szemben, gyorsítják a fű regenerálódását és csökkentik a mohásodás kockázatát a tél során.

  Különféle trágyák kaphatók. Két fő csoportba sorolhatók: szerves trágyák és műtrágyák. A műtrágya olcsóbb, mint a szerves trágya, és tartalmaz minden ásványi anyagot, amire a gyepnek szüksége van. A szerves trágya csak természetes tápanyagokat tartalmaz, és tovább fejti ki hatását, mint a műtrágya. Ne feledje, hogy a legtöbb trágya olyan anyagokat tartalmaz, amelyek károsak a gyermekek és háziállatok számára. Ezt szem előtt tartva, lehetőleg tartsa távol a gyermekeket és háziállatokat a gyeptől néhány napig, amíg a trágya a talajba hatol. Mindig kövesse a termék csomagolásán található utasításokat.

 6. 6. lépés: A gyep szegélyeinek nyírása

  A gyep szegélyeinek nyírása rendezetté teszi azt a tél előtt, és megelőzi a fű túlzott növekedését. Ezt tegye:

  1. lépés: Feszítsen ki egy zsinórt a gyep szegélyei mentén
  Ha egyenes vonalban akarja nyírni a gyepet, egyszerűen kövesse a zsinórt. Szúrjon le két pálcát a gyep szélének két végén, majd helyezzen további pálcákat azok közé. Ezután feszítsen ki egy zsinórt azok mentén a gyep szélénél. Ügyeljen rá, hogy feszes legyen és ne mozogjon.

  2. lépés: Nyírás a szegélyen
  Most már lenyírhatja a szegélyt speciális szegélynyíróval. Helyezze a szegélynyírót a zsinór belső oldalához. Ügyeljen rá, hogy a szegélynyíró a talajnál döntve legyen, úgy, hogy a gyepszegély megőrizze formáját és ne morzsálódjon le. Mozgassa a szegélynyírót a zsinór mentén vágó mozdulattal.

  3. lépés: Gereblyézze össze a hulladékot
  Gereblyével szedje össze a levágott hulladékot.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

A gyep felkészítése a télre

4.6
4.6 of 5

12 összesen

 • 5
  9
 • 4
  2
 • 3
  0
 • 2
  1
 • 1
  0