A gyep karbantartása tavasszal

72% of 100%
Amikor az idő javulni kezd és a természet felébred a tél után, eljön az ideje, hogy külön figyelmet szenteljen a gyepnek. Ez biztosítja, hogy egész nyáron vonzó, egészséges gyepben gyönyörködhet.
 1. Távolítsa el az összes levelet és hulladékot a gyepről

  Kezdje a levelek és más hulladékok, például gallyak eltávolításával a gyepről. Lombporszívóval gyorsan elvégezheti a munkát. A (lehullott) falevelek mellett a lombporszívó az apró metszési hulladékot is képes felszívni és felaprítani. Ez egy zsákba kerül, így könnyen kidobható.

 2. Fűnyírás

  Amint azt látja, hogy a fű növekedésnek indult, elkezdheti azt hetente nyírni. A rendszeres nyírás az egész gyepen növeli az oxigénellátást. Ez csökkenti a mohásodás kockázatát. Ügyeljen rá, hogy a fű ne legyen nedves, amikor nyírja. A nedves fű összetapad és eltömítheti a fűnyírót.

  A gyep használatától és a hőmérséklettől függően döntse el, hogy milyen hosszúra akarja nyírni a gyepet és állítsa be a kívánt hosszt a fűnyírógépen. Ha a gyep elsősorban díszként szolgál, vagy a nap nagy részében árnyékban van, állítsa a nyírási magasságot 2-3 cm-re (körülbelül 1 col). Ha a gyepen gyerekek vagy háziállatok játszanak, állítsa a nyírási magasságot 4-5 cm-re (1,5-2 col). Ha a hőmérséklet a szabadban meghaladja a 25°C-t, nyírja a füvet a szokásosnál kissé hosszabbra. Ha túl rövidre nyírja a gyepet meleg időben, az akár a fű gyökerének károsodásához is vezethet.

 3. Távolítsa el a mohát

  Érdemes újra átszellőztetni a gyepet, ha télen moha képződött. Használhat speciális gyepszellőztetőt, ami kihúzza a mohát a talajból. Ez a gyepet is szellőzteti. A gyepszellőztetőt azonnal bevetheti, amint a fű növekedésnek indult, ami akár már április elején is lehet. Ezután egyszerűen gereblyézze össze és távolítsa el a mohát.

 4. Utánvetés

  Fontos a fűmag utánvetése, hogy segítsen a gyepnek regenerálódni a tél után és biztosítsa az erős, egészséges gyepet tavasszal és egész nyáron. A fűmag legjobban kissé magasabb hőmérsékleten csírázik, így április/május a megfelelő idő az utánvetéshez. Ha a fű sűrűn nő, kisebb a mohásodás esélye.

  Ügyeljen rá, hogy a gyep nedves legyen, amíg az utánvetett magok ki nem csíráznak. A lehető legkevesebbet járjon a gyepen, különösen az utánvetett részeken, mivel a frissen csírázott fű törékeny és tartósan károsodhat. Ne feledje, hogy a madarak kedvenc csemegéje a fűmag. Egyes kertészetek árulnak speciális magot, amit a madarak nem kedvelnek, de a madarakat úgy is elriaszthatja, hogy a gyep több pontján pálcához rögzített alufóliát helyez ki.

 5. Trágyázás

  Minden gyep tápanyagokat igényel. Javasoljuk, hogy trágyázza meg a gyepet tavasszal, majd nyáron újra. Ez további védelmet nyújt a betegségekkel szemben, segít a fűnek gyorsabban regenerálódni, és csökkenti a mohásodás kockázatát.

  Különféle trágyák kaphatók. Két fő csoportba sorolhatók: szerves trágyák és műtrágyák. A műtrágya olcsóbb, mint a szerves trágya, és tartalmaz minden ásványi anyagot, amire a gyepnek szüksége van. A szerves trágya csak természetes tápanyagokat tartalmaz, és tovább fejti ki hatását, mint a műtrágya. Ne feledje, hogy a legtöbb trágya olyan anyagokat tartalmaz, amelyek károsak a gyermekek és háziállatok számára. Ezt szem előtt tartva, lehetőleg tartsa távol a gyermekeket és háziállatokat a gyeptől néhány napig, amíg a trágya a talajba hatol. Mindig kövesse a termék csomagolásán található utasításokat.

 6. A szegélyek nyírása

  Tavasszal megnyírhatja a gyep szegélyeit, hogy eltávolítsa a télen keletkezett túlnövéseket és rendezettebbé tegye azokat. Kövesse az alábbi lépéseket:

  1. lépés: Feszítsen ki egy zsinórt a gyep szegélyei mentén
  Ha egyenes vonalban akarja nyírni a gyepet, egyszerűen kövesse a zsinórt. Szúrjon le két pálcát a gyep szélének két végén, majd helyezzen további pálcákat azok közé. Ezután feszítsen ki egy zsinórt azok mentén a gyep szélénél. Ügyeljen rá, hogy feszes legyen és ne mozogjon.

  2. lépés: Nyírás a szegélyen
  Most már lenyírhatja a szegélyt speciális szegélynyíróval. Helyezze a szegélynyírót a zsinór belső oldalához. Ügyeljen rá, hogy a szegélynyíró a talajnál döntve legyen, úgy, hogy a gyepszegély megőrizze formáját és ne morzsálódjon le. Mozgassa a szegélynyírót a zsinór mentén vágó mozdulattal.

  3. lépés: Gereblyézze össze a hulladékot
  Gereblyével szedje össze a levágott hulladékot.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

A gyep karbantartása tavasszal

3.6
3.6 of 5

46 összesen

 • 5
  26
 • 4
  2
 • 3
  3
 • 2
  4
 • 1
  11