Gyümölcsfák metszése

62% of 100%
A gyümölcsfákat két csoportra osztják: almatermésű és csonthéjas gyümölcsfákra. Nem mindegy, hogy melyik csoportba tartozó fák találhatók kertjében, mivel ezeket más időben kell metszeni a jó termés érdekében.
 1. Mikor kell metszeni a gyümölcsfákat?

  Az almatermésű gyümölcsfák (1) közé tartoznak az alma- és körtefák. Ezeket a fákat január eleje és március eleje között kell metszeni. Ha korábban kezdi a metszést, a fa érzékeny lesz a betegségekre, amelyek károsíthatják a törzset és ágakat. Az almatermésű gyümölcsfákat mindig száraz időben kell metszeni. Soha nem szabad kemény fagyok idején metszeni.

  A csonthéjas gyümölcsfák közé tartoznak a (2) cseresznye-, szilva-, őszibarack- és kajszibarack fák. A csonthéjas gyümölcsfákat ne metssze télen, mivel azokat lisztharmat fertőzés érheti. A csonthéjas gyümölcsfákat a virágzási szezon után metssze áprilisban/májusban vagy szedés után augusztusban/szeptemberben.

 2. Milyen eszközre van szüksége a gyümölcsfák metszéséhez?

  A metszőolló, kerti fűrész és ágvágó olló a legjobb szerszámok a gyümölcsfák metszéséhez. Használjon metszőollót a vékony gallyakhoz, kerti fűrészt a vastagabb ágakhoz és ágvágó ollót a nehezen elérhető ágakhoz.
 3. Hogyan kell metszeni a gyümölcsfákat?

  Vágja vissza az öreg ágakat és kevés gyümölcsöt hozó ágakat körülbelül 10 cm-re (4 col) a törzstől. Ha egy ág kettéágazik, távolítsa el az egyik ágat. Ez optimális tápanyagellátást biztosít a gyümölcsnek. A lefelé vagy befelé növekvő ágak eltávolíthatók. Az ágakat a törzsnél vágja el, hogy azokból ne hajtsanak ki új gallyak.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Gyümölcsfák metszése

3.1
3.1 of 5

190 összesen

 • 5
  59
 • 4
  38
 • 3
  19
 • 2
  18
 • 1
  56