Hidegágy készítése

88% of 100%

A hidegágy ideális segítség a veteményeskert elindításához, hogy saját zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényeket termeszthessen. A hidegágy megvédi a fiatal palántákat a rossz időjárástól, és meleget biztosít az üvegburkolat alatt. Erkélyen vagy teraszon is használható.

A hidegágy egész évben használható. Márciustól a lakásban az ablakpárkányon csíráztatott palántákat kiültetheti a hidegágyba, ahol tovább növekedhetnek. Ősszel a télen szedhető zöldségeket ültetheti el. Nyáron pedig nyitva hagyhatja az üvegfedelet, és kiváló ágyásként használhatja a hidegágyat dugványozáshoz. A hidegágy szintén ideális a beltéren csíráztatott palánták akklimatizálásához a kültéri viszonyokhoz, beleértve a napfényt és a kültéri hőmérsékletet. De ne feledje eltávolítani az üvegfedelet az első napos napokon (vagy helyezze a hidegágyat árnyas területre), hogy a palánták ne égjenek meg. Fagyos időben helyezzen gyékényszőnyeget vagy hasonló anyagot az üvegfedélre, hogy megóvja a palántákat a hidegtől.

Helyezze a hidegágyat szélvédett, déli tájolású napos helyre, és növényei még hideg időben is jól tudnak majd növekedni.

Szükséges anyagok
- 2 cm vastag, 20 cm széles deszkák
- 1,5 cm vastag, 4,5 cm széles lécek
- Kb. 45 x 45 cm vagy 45x70 cm méretű fadarabok
- Horgonyzott csavarok
- Plexiüveg vagy ablaküveg
- 3 csuklópánt
- 4 db L-alakú sarokvas
 

 1. A hidegágy tervezése

  Egy faszerkezetet választottunk, amit tetszés szerint le is festhet. A hidegágyat álló magasságban építjük meg – így könnyebb azzal dolgozni és nem kell annyira lehajolni. A hidegágy átlátszó ablaka sok fényt enged be. A hidegágy döntött teteje lehetővé teszi az esővíz lecsorgását. Az üvegtető pántokkal van rögzítve, így könnyen felnyitható szellőztetéshez vagy a növények műveléséhez. De ne feledje el újra lehajtani a fedelet késő délután, hogy hidegágy belül meleg maradjon.

 2. A rézsútos oldalfalak kifűrészelése

  A hidegágy keret magasabbik részének a kifűrészeléséhez először fűrészeljen egy 60 cm-es deszkát átlósan két egyenlő félre. Ezeket a darabokat használjuk fel a rézsútos oldalfalakhoz, hogy az esővíz könnyen lecsoroghasson. Mérje meg a rézsútos deszka (A) magas és alacsony vége közti magasságbeli különbséget. A magasság különbségével azonos különbségnek kell lenni az elülső és hátsó láb hossza közt.

 3. A keret összeszerelése

  Az első lépés a hidegágyás elkészítése során a keret összeszerelése. Ez négy függőleges lábból és négy vízszintes lécből áll. Először mérje ki az elülső és hátsó függőlegesek (A) eltérő hosszát, és jelölje be. Előbb rögzítse helyükre az oldalsó elemeket, majd fűrészelje méretre a függőlegeseket.

 4. A bal oldal összeszerelése

  2 cm vastag deszkákat használunk az erős szerkezet érdekében. Fúrjon elő minden lyukat a csavaroknak, hogy a fa ne repedjen meg az összecsavarozás során. Csavarozza a bal oldali rézsútos deszkát a függőlegesekhez. Ezután fűrészelje a függőlegeseket a megfelelő méretre kézifűrésszel.

 5. A jobb oldal összeszerelése

  Csavarozza a jobb oldali rézsútos deszkát a függőlegesekhez. Szintezővel ellenőrizze, hogy a lécek függőlegesen állnak-e. Ha masszívabb vázat szeretne, használhat vízálló ragasztót az illesztéseknél. Ezután fűrészelje a függőlegeseket a megfelelő méretre kézifűrésszel.

 6. A hidegágy hátsó paneljének felszerelése

  Rögzítse a hátsó panel deszkáit a hosszú függőlegesekhez, úgy, hogy a hátsó panel precízen illeszkedjen a bal és jobb oldalfalhoz. Ügyeljen rá, hogy a függőlegesek mindkét oldalon megfelelően álljanak. Süllyesztő fúrószárral fúrjon mélyedéseket, hogy a csavarok fejei a deszkák felületébe süllyesztve illeszkedjenek.

 7. Az elülső panel felszerelése

  Rögzítse az elülső panel deszkáit a rövid függőlegesekhez, úgy, hogy a panel precízen illeszkedjen a bal és jobb oldalfalhoz. Ügyeljen rá, hogy a függőlegesek mindkét oldalon megfelelően álljanak. Ügyeljen rá, hogy az oldalpanelek precízen illeszkedjenek, és az egész szerkezet függőlegesen álljon.

 8. Az alsó panel felszerelése

  Rögzítse az alsó panel deszkáit a felső vízszintes lécekhez. Vágja ki a függőleges lábak helyét a négy sarokban szúrófűrésszel, hogy a deszkák precízen illeszkedjenek. Csavarozza helyükre az alsó deszkákat belülről.

 9. Az alsó polc rögzítése

  Rögzítse az alsó deszkákat az alsó vízszintes lécekhez. Itt szintén vágja ki a függőleges lábak helyét a négy sarokban szúrófűrésszel, hogy a deszkák precízen illeszkedjenek.

 10. A fedél keretének elkészítése

  A fedél keretének szélessége megegyezik a hidegágy szélességével, de az elülső él 6 cm-rel túlnyúlik. Ez megelőzi az esővíz beszivárgását a hidegágyba és megkönnyíti a fedél felnyitását. A fedél keretének sarkai átlapolással vannak illesztve.

  Ha ablaküveget használ, használjon vastagabb faanyagot a kerethez, mivel az üveg súlya nagyobb. Készíthet 2 külön keretrészt is, amiket külön-külön nyithat.

 11. A plexiüveg beillesztése

  Ezután fa rögzítőléceket szerelünk fel a fedél keretének felső szélén és mindkét oldalán. Ezek tartják a helyén a plexiüveget. A keret alsó szélét nyitva hagyjuk, hogy az esővíz szabadon lefolyhasson. Ezután becsavarozható kampókkal rögzítjük a plexiüveget a helyén.

 12. A fedél rögzítése

  A fedelet három pánt tartja a helyén.

  A legjobb, ha be- és kicsúsztatható pántokat használ, mivel így könnyen eltávolíthatja a fedelet. Ha akarja, az elülső szélen rögzíthet két elforgatható támasztékot – ezek lehetővé teszik, hogy résnyire nyitva hagyja a fedelet a szellőzés érdekében.

 13. Kitámasztók felszerelése

  Az utolsó szerelési munka a fedél kitámasztóinak felszerelése, hogy különféle pozíciókban nyitva tudja hagyni a fedelet. Egyszerű megoldás egy kitámasztó pálca, amit a megfelelő hosszra fűrészelhet.

  Ha precízen szabályozható módot szeretne a fedél nyitva tartására, alkalmazza a régi nyugágyaknál használt megoldást – egy fapecek, amely egy hornyokkal ellátott fadarabba illeszkedik. A stabilitás érdekében ezeket a kitámasztókat a hidegágy mindkét oldalán szerelje fel.

 14. A hidegágy befejezése

  Ha szeretné könnyen mozgatni a hidegágyat egy kemény felületen, szereljen acél kerekeket a lábaira. Így könnyen átguríthatja a hidegágyat egy napos vagy árnyékos helyre.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Hidegágy készítése

4.4
4.4 of 5

113 összesen

 • 5
  78
 • 4
  18
 • 3
  6
 • 2
  2
 • 1
  9