Kerítés építése

78% of 100%

Ha kerítést akar építeni, vagy más elválasztó elemet a kertben, érdemes előbb átgondolni, mire van szüksége:

 • Milyen követelményeknek kell megfelelnie a kerítésnek?
 • Milyen hatással lesz a kerítés a kertre vagy házra?
 • Gondolja át alaposan a fényre és árnyékra gyakorolt hatást
 • Elég erősnek kell-e lennie a kerítésnek, hogy ellenálljon az erőhatásoknak, például gyermekek vagy kutyák részéről?
 • Zárt kerítést akar, vagy át kívánja engedni a fényt?
 • Mindig érdemes a szomszédokkal is konzultálni, és megkérdezni, mi az ő véleményük. Még az is lehetséges, hogy beszállnak a költségekbe!


Mire kell figyelni
Kerítés építéséhez szükség lehet engedélyre. Ha nem biztos ebben, előbb érdeklődjön az önkormányzatnál.

 1. Kerítéstípusok

  Drótkerítés
  A drótkerítés gyorsan építhető, és az egyik legolcsóbb és legkönnyebben karbantartható kerítés-típus.

  Kőkosár kerítés
  A kövekkel vagy fakéreggel töltött fémkosarak használata egyre népszerűbb a kertelválasztásban. Ez a kerítéstípus könnyen elkészíthető önállóan, de az erős alapzat kulcsfontosságú, ha kövekkel kívánja megtölteni a kosarakat.

  Sövénykerítés
  A természetes sövény könnyen telepíthető, bár rendszeres nyírást igényel. Néhány példa növényekre és bokrokra, amelyek jól használhatók sövényként: például borostyán drótvázon, tűlevelűek, bukszus (puszpáng), bükk, fenyő. Mindazonáltal a sövény gyengébb védelmet nyújt a kéretlen látogatók ellen, mint más kerítéstípusok.

  Léckerítések
  A fa természetes anyag a kerti környezetben, és jól megfelel a kerítés készítéséhez. Különféle fafajták közül válogathat; az európai fajoktól az egzotikus faanyagokig. A költség és az építés módja elsősorban a kívánt magasságtól és szerkezettől függ.

   

 2. Kijelölés

  Válassza ki a helyet, ahol fel akarja építeni a kerítést, és simítsa el a talajt a lehető legjobban. Mérje ki a kerítés hosszát, és a végoszlopok és köztes oszlopok helyét. Egyforma hosszú szakaszokat jelöljön. A végoszlopokat a 4 méter hosszú vízszintes deszkák végén kell elhelyezni. Először készítsen tervrajzot, majd döntse el, hogy milyen anyagokra lesz szüksége, milyen hosszban. Miután meghatározta a kerítés helyét, kijelölheti az 1,80 méteres magasságot. Spárga segítségével biztosítsa, hogy az oszlopok egy vonalba kerüljenek.

 3. TIPP!

  Standard kerti kerítések

  A kertészeti áruházakban különféle anyagú és típusú kerítésszakaszokat talál. Ezek általában szabványos hosszal és magassággal rendelkeznek, minőségük és áruk eltérő lehet.

 4. Dupla függőleges léckerítés

  A dupla függőleges léckerítés nem foglal sok helyet, jól takar és lehetővé teszi a levegő szabad áramlását. Az oszlopok és lécek anyagául gyalult, impregnált fenyőt, vagy más szabadtéren használható faanyagot válasszon. A vízszintes deszkák mérete 1,8x14,5x400 cm, a függőleges deszkáké 1,8x14,5x180 cm. Az oszlopok mérete 6,8x6,8x270 cm.

 5. A lécek távolságai

  A kerítésoszlopokat 4 méterenként helyezze el, 2 méterenként köztes oszlopokkal. A függőleges léceknek egyforma távolságban kell elhelyezkedniük, úgy, hogy elférjenek a négy méteres szakaszokban. Ezután szerelje fel a léceket a kerítés másik oldalára a rések lefedéséhez. A függőleges lécek rögzítéséhez szereljen fel 3 vízszintes keresztlécet az oszlopok egyik oldalára (alul, középen és felül). Használhat a függőleges lécekkel azonos méretű deszkát, csak a hosszméret eltérő. Ezután a függőleges léceket ezekhez a vízszintes keresztlécekhez csavarozhatja.

 6. Hány deszkára lesz szüksége?

  Példa: úgy dönt, hogy 180 cm magas kerítést épít. Ha 1,8 x 14,5 cm méretű deszkákat használ 7 cm, távolságban, akkor méterenként 5 lécre lesz szüksége elöl, és méterenként 4  lécre hátul. Ez összesen 9 léc méterenként. Tehát, ha a kerítés hossza például 12 méter, akkor  9 x 12 = 108 függőleges, 180 cm hosszú lécre lesz szüksége. A 3 vízszintes keresztléchez (alul, középen és felül) 3 db 4  méteres lécre lesz szüksége minden szakaszhoz. Egy 12 méteres kerítés 3 szakaszból áll, tehát összesen 9 db, 4 méteres keresztlécre lesz szükség.


  Számoljon néhány extra függőleges léccel a hulladék és a lehetséges váratlan helyzetek miatt. Használjon 4 x 30 mm méretű rozsdamentes acél, vagy horganyzott csavarokat a lécek rögzítéséhez. A csavarok szükséges száma a vízszintes keresztlécekhez: 3 x 3 csavar lécenként x9 = 81 csavar. A függőleges lécekhez pedig: 108 x 3 = 324. Összesen: 81 + 324 = 405 csavar.

 7. Jelölés

  Az oszlopok helyét a zsinór külső oldalán jelölje ki (például kis jelölőpálcák segítségével). Erre azért van szükség, mivel a zsinóron eredetileg végzett jelölések nem lesznek jól láthatóak, mikor kiássa a lyukakat az oszlopok számára. Az oszlopok rögzítése sokkal könnyebb, ha segít Önnek valaki. Ez a hosszú, vízszintes keresztlécek felszerelését is megkönnyíti, illetve a kerítésoszlopok beverését a földbe.

 8. Lyukak ásása az oszlopok számára

  Kezdje a sarokoszlopok elhelyezésével. Ásson egy szűk, 60 - 80 cm mély lyukat keskeny ásó vagy földfúró segítségével. Az oszlop szilárdsága érdekében ásson le a talaj tömör rétegéig. Ha a talaj száraz, érdemes előbb megnedvesíteni, ami megkönnyíti a lyukak ásását vagy fúrását. Ezenkívül horganyzott oszloptartókat is vásárolhat, amiket közvetlenül beverhet a földbe.

 9. Az oszlopok rothadásának megelőzése

  Az oszlopokat a talajszint felett 10 cm magasságig kezelni kell a fa rothadásának megelőzése érdekében. Különféle favédő szereket vagy bitument is használhat. Vagy használhat akrilgyantát is, ami a megkötést követően teljesen vízhatlan. Egy másik megoldás a rothadás megelőzésére az, hogy az oszlopokat egy nagyobb átmérőjű PVC-csőbe helyezi.

 10. Az oszlopok rögzítése

  Helyezze az oszlopot a lyukba a jelölt vonal közepén. Létrán állva óvatosan verje be az oszlopot a talajba pörölykalapáccsal, amíg az oszlop teteje egy magasságba kerül a zsinórral . Szintezővel ellenőrizze az oszlop függőleges állását minden kalapácsütés után. Ha az oszlop beverés közben elfordul a tengelye körül, ezt az oszlop közepén rögzített szorítóval korrigálhatja. Mindig viseljen munkakesztyűt, hogy megóvja kezét a szálkáktól.

 11. Betonozás

  Az oszlopot rögzítheti betonkeverék segítségével. Készítse el a keveréket és öntse a lyukba. Az arányok a következők: 1 kg durva homok, 1 kg kavics és 0,5 kg cement. A másik megoldás, hogy gyorskötő szárazhabarcsot szór a lyukba, majd vizet önt hozzá. Ügyeljen rá, hogy az oszlop függőleges maradjon és ne forduljon el. Ezt ellenőrizze szintezővel vagy függőónnal. Végül nyomja határozottan a talajba az oszlopot a pörölykalapács nyelével.

 12. Köztes oszlopok

  Helyezze el a köztes oszlopokat a kerítés középvonala mentén, a jelzéseknek megfelelően. Ha szükséges, feszítsen ki egy zsinórt a két végoszlop között és ezzel ellenőrizheti, hogy az összes oszlop felső vége egy vonalban legyen.

 13. Vízszintes szintezés

  Az oszlopok felső szélének szintezéséhez használjon szintezőcsövet, vagy egy vízzel töltött átlátszó slagot. Ügyeljen rá, hogy a slagban ne legyenek légbuborékok. Ha ez nem válik be, utólag a megfelelő magasságra fűrészelheti az oszlopok tetejét.

 14. A vízszintes lécek felszerelése

  Kezdje az alsó vízszintes léccel és csavarozza azt a helyére közvetlenül a talaj felett. Szintező segítségével ellenőrizze, hogy az vízszintes legyen. Fúrja elő a csavarlyukakat, hogy a fa ne repedjen meg. Illesztésenként 3 csavart használjon. Ezután szerelje fel a felső lécet, majd a középsőt. Ügyeljen a pontosságra és ellenőrizze a vízszintes helyzetet szintezővel.

 15. Szorítók használata „harmadik kézként”

  A lécek szerelését megkönnyíti, ha előbb szorítóval rögzíti azokat a csavarozás előtt. A legjobb egyenként szerelni a kerítésszakaszokat, mivel mindig van rá esély, hogy hiba csúszott a számításokba

 16. A függőleges lécek felszerelése elöl

  Kezdje az első léccel azon a végen, ami inkább szem előtt van, például a ház közelében. Mindig ellenőrizze a helyzetet szintezővel vagy függőónnal. Megkönnyíti a munkát, ha készít néhány 7 cm hosszú köztartó fadarabot és ezeket a lécek közé helyezi. Ellenőrizze rendszeresen a lécek közötti távolságot, mivel a deszkák szélessége kissé változhat.

 17. A függőleges lécek felszerelése hátul

  Miután elöl felszerelte az összes lécet, kezdje elölről hátul, és rajzolja be a középvonalakat a már felszerelt lécek alapján a hátsó sor léc számára. Ezzel határozhatja meg az első léc helyzetét a hátsó oldalon. Érdemes az összes középvonalat bejelölni ellenőrzés céljából. Ezután szintező vagy függőón segítségével ellenőrizze, hogy minden megfelelően álljon.

 18. Kapu

  Időnként szükség lehet kapu kialakítására a kerítésben. A szabványos szélesség 90 cm, és a magasság megegyezik a kerítés magasságával. Az extra szilárdság és az elgörbülés megakadályozása érdekében szereljen fel két rézsútos lécet 45° szögben. A kapuoszlopok rögzítése a kerítésoszlopokéval azonos módon történik. Szüksége lesz az alábbiakra: kapupántok, retesz vagy zár, csavarok és anyák. Ha szükséges, használjon két magasabb oszlopot kétoldalt, és szereljen fel vízszintes összekötő elemet felül, elosztva ezzel a kapu súlyát.

 19. Oszlopsapkák

  Az oszlopokat szerelje fel oszlopsapkával, hogy megelőzze a víz bejutását, ami a fa rothadásához vezethet. Alternatív megoldásként szögekkel rögzített kátránypapírt is használhat, vagy az oszlop tetejét rézsútosra fűrészelheti.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Kerítés építése

3.9
3.9 of 5

174 összesen

 • 5
  90
 • 4
  36
 • 3
  12
 • 2
  10
 • 1
  26