A kert felkészítése a télre

86% of 100%
Magától értetődőnek tűnhet, de a kertet még azelőtt fel kell készíteni a télre, hogy megkezdődne a hideg időszak. Az alábbi információkból megtudhatja, hogy pontosan miért szükséges ez, és hogyan teheti ezt meg. Ezáltal a lehető leghatékonyabban készítheti fel kertjét a télre.
 1. Miért kell felkészítenie kertjét a télre?

  Tudta, hogy ősszel is dolgozhat kertjén, hogy az jövő tavasszal tiszta és rendezett legyen? Ezt még a tél kezdete előtt kell megtenni. Ez sok felesleges munkát takarít meg tavasszal és biztosítja, hogy kertje szépen virágozzon és növekedjen. Emellett minimalizálhatja és egyes esetekben teljesen kizárhatja a téli fagykár kockázatát.

 2. Mikor kell felkészítenie kertjét a télre?

  Nem szükséges kertjét egyetlen hétvége alatt felkészítenie a télre. Ha okosan csinálja, eloszthatja a munkát több hétre. A kertet az első fagyok előtt kell felkészíteni. A talajmenti fagy nem okoz sok kárt, de a károk elkerülése érdekében érdemes kerülni a munkát a kertben, ha napközben is fagypont alatti a hőmérséklet.

  Október az ideális időszak a kert felkészítéséhez a télre. Mindenesetre figyelje a hőmérőt is.

 3. Levelek

  Rendszeresen takarítsa el a faleveleket a gyepről, hogy az zöld maradjon, jól szellőzzön és hogy elkerülje a mohásodást. Lombporszívóval gyorsan elvégezheti a munkát. Ezzel elfújhatja a leveleket és gallyakat. Egyes lombporszívó típusok képesek fel is szívni és felaprítani a lombot. Ez esetben könnyen kidobhatja a lombszívó zsákjának tartalmát.

  Nem szükséges eltakarítani a leveleket a gyepszegélyeken és a sövény alatt télire. Ez védőréteget képez a gyökerek számára a fagy ellen. Ellenőrizze, hogy a levelek gombákkal vagy baktériumokkal fertőzöttek-e. Ha igen, akkor távolítsa el azokat azonnal, a penész és betegségek terjedésének megelőzése érdekében.

 4. Gyep

  Folytathatja a fűnyírást addig, amíg azt nem tapasztalja, hogy a fű már nem nő. Az év utolsó fűnyírása valamikor október végén lehet. Javasoljuk, hogy körülbelül 4 cm (1,5 col) magasságra nyírjon.

  Egy speciális gyeplazítóval könnyen eltávolíthatja a mohát a gyepről. Ezután egyszerűen gereblyézze össze és távolítsa el a mohát. Kiszórhat meszet a talaj pH-értékének növelése érdekében, ezáltal gátolva a mohásodást. Előbb ellenőrizze a talaj kémhatását, hogy kiderüljön, szükséges-e ez. Megtrágyázhatja a gyepet utoljára télire, körülbelül 6 héttel a mész használata után. Ez további védelmet nyújt a betegségekkel szemben, segít a fűnek gyorsabban regenerálódni és egészségesebb, zöldebb gyephez vezet. A sűrűbbre nőtt fű szintén csökkenti a mohásodás kockázatát. Ha szükséges, télen is kiszórhat meszet. Még akkor is használhat meszet, ha a talajt hó fedi. A mész a talajba szivárog majd, amikor a hó elolvad.

 5. TIPP!

  Tipp: Minél kevesebbet járjon a gyepen télen, különösen fagy idején. Ha ilyenkor jár a füvön, az károsíthatja a gyepet és csúnya foltok kialakulásához vezethet.

 6. Növények és a fagy

  Fontos, hogy kellő figyelmet fordítson a növényekre, amikor felkészíti kertjét a télre. Egyes növények nagyon érzékenyek a fagyra, mások viszont örökzöldek.

  Frost-sensitive plants
  Frost-sensitive plants will soon die if wet ground freezes. Mindezt szem előtt tartva, helyezze a fagyérzékeny növényeket védett helyre. Ha lehetséges, ültesse cserépbe őket, hogy könnyen beltérbe, például a fészerbe helyezhesse azokat, amikor a hőmérséklet a nulla alá esik.

  Cserepes növények
  A cserepes növények érzékenyebbek a fagyra, mint a talajban lévő növények. A gyökerek könnyebben elfagyhatnak a cserép falain keresztül. Védje a cserepes növényeket úgy, hogy buborékfóliába csavarja a cserepeket. Alul szúrjon lyukakat a buborékfóliába, hogy az esővíz ki tudjon folyni. Érdemes a cserepes növényeket beltérbe helyezni – mondjuk fészerbe vagy a garázsba – tartós vagy kemény fagyok esetén.

  Örökzöldek
  Általános szabályként az örökzöld növények nem igényelnek védelmet. Azonban érdemes az örökzöldeket is védeni, ha nappal is fagypont alatti a hőmérséklet. Beburkolhatja azokat fagyvédő fóliával, de régi paplanok, törülközők vagy jutazsákok is használhatók. Könnyű anyagot használjon, hogy a növény lélegezni tudjon és elkerülje a penészt és rothadást. A fagy megszűntével eltávolíthatja a védőburkolatot.

  Télálló növények
  A télálló növények képesek megvédeni magukat a téli időjárástól. Egyesek ezt lombhullatással érik el, mások a föld feletti részek elpusztulásával. A gyökerek a talajban védve vannak. Ne feledje, hogy a télálló növényeket is károsíthatja a fagy, ha azok cserépben vannak, így ezek is védelmet igényelnek télen.

 7. Metszés a tél előtt

  Egyes növények és fák metszést igényelnek a tél előtt. Általános szabályként a szőlő, juhar, nyír, gyertyán, levendula és hortenzia metszhetők a tél előtt. Másrészt nem érdemes ilyenkor a gyümölcsfákat, tűlevelűeket, rózsaféléket és futónövényeket metszeni. Mindig járjon utána, hogy mely növények metszhetők ilyenkor és melyek nem.

 8. Hagymák ültetése

  Kiültethet hagymákat a kertbe a tél előtt, hogy biztosítsa a vidám, színpompás virágokat tavaszra. A nárciszokat, tulipánokat, jácintot, hóvirágot és krókuszt javasoljuk. Ezek a virágok színt visznek a kertbe, amint elérkezik a tavasz.

  Lazítsa meg a talajt egy ásóval. Ezután készítsen a talajban a hagyma méretének megfelelő lyukat, ami kétszer olyan mély, mint annak átmérője. Helyezzen egy vagy több hagymát a lyukba, és temesse be. Ültetés után öntözze meg a hagymákat, hogy azok növekedésnek induljanak.

 9. Kerti tó

  A tavak is megfelelő figyelmet igényelnek a tél előtt és alatt. A fő feladat a tó megóvása a befagyástól. Ha a tó nem túl mély és hosszú időre befagy, a halak a jégbe fagyhatnak. A tóban termelődő természetes gázok nem tudnak távozni a jégréteg miatt.

  Ha a tó betonból vagy téglából van, ami magasított tavaknál gyakori, a jég károsíthatja a tó falait. Ez esetben érdemes a vizet kiszivattyúzni a tóból, például búvárszivattyú használatával. Ügyeljen rá, hogy szennyezett vízzel használható szivattyút használjon, és hagyjon legalább 50cm (15 inches) vizet a tóban, ha abban növények vagy állatok élnek.

 10. Kerti csap és locsolótömlő

  Zárja el a vizet télire, hogy megelőzze a kerti csap és vízvezeték befagyását. Ezután nyissa ki a csapot, hogy a maradék víz távozhasson. A fészerekben vagy műhelyekben lévő csapok is befagyhatnak télen, ezért mindet ellenőrizze.

  Ne feledkezzen meg a locsolótömlőről sem. Ha víz marad a locsolótömlőben az kitágul, amikor megfagy, és megrepesztheti a tömlőt. Ezért tárolás előtt mindig hagyja a maradék vizet kifolyni a tömlőből.

 11. Cserépedények

  A cserépedények érzékenyek a fagyra, és kellő óvintézkedések hiányában megrepedhetnek. Helyezze virágcserepeit, vázáit, hamutáljait és más cseréptárgyait védett helyre. Ez biztosítja, hogy azokban ne legyen víz, és így nem repednek meg fagy esetén.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

A kert felkészítése a télre

4.3
4.3 of 5

38 összesen

 • 5
  27
 • 4
  5
 • 3
  1
 • 2
  1
 • 1
  4