Kiskocsi készítése

70% of 100%

A kiskocsikat régen nagyméretű szappanos dobozokból készítették. A gyerekek a dobozra szerelték egy babakocsi kerekeit és ezzel játszottak. Manapság alacsony alvázra épített házi játék kocsit értünk alatta. Nem rendelkezik motorral vagy más energiaforrással.

A kiskocsit általában hátulról tolják, de lejtőn is le lehet vele gurulni. A gyerekek gyakran versenyeket is rendeznek. A kiskocsi többféleképpen kormányozható – kötelekkel, lábbal fékezve, kormányrúddal vagy egy régi bicikli elülső villája és kormánya segítségével. Egy egyszerű kiskocsi csak alacsony sebességre képes, de érdemes felszerelni fékkel is.

Szükséges anyagok
- Kb. 50 x 225 mm x 120-150 cm méretű deszka
- 2 db 45 x 120 mm x 540 cm méretű deszka
- 11 db 10 x 150 mm x 50 cm méretű léc
- További faanyag az ülés megtámasztásához  
- 2 kerek fémrúd, a tengely átmérőjének megfelelő méretben
- 4 kerék
- Facsavarok
- Csavaralátétek
- Anyák és csavarok
- Sasszegek
- Kötél a kormányzáshoz
 

 1. A kiskocsi kerekei

  A kiskocsi kb. 1,2-1,5 méter hosszú és kb. 75 cm széles. A magasságot a kerekek átmérője határozza meg. Minél nagyobbak a kerekek,, annál magasabban lesz az alváz a talaj felett. A méretek a kiskocsi utasától is függenek. A méreteket saját belátása szerint válassza ki. Ugyanez vonatkozik a vázhoz, kerekekhez, kormányrendszerhez, fék(ek)hez és üléshez használt anyagokra is.

 2. Fémtengelyek

  Négy azonos átmérőjű kerékre lesz szüksége a kiskocsihoz. Különféle kerekek kaphatók a barkácsüzletekben, például talicskához. Egy régi babakocsi vagy gyerekbicikli kerekeit is felhasználhatja. Néha nehéz megfelelő méretű fémtengelyt találni a kerekekhez. Felhasználhat régi korlát- vagy kerítésrudakat, vagy vásárolhat fémrudakat a barkácsüzletekben. Példánkban talicskához való kerekeket használunk 360 mm átmérővel, a tengelyek átmérője 20 mm. A kiskocsi kerekeit alátétekkel és sasszegekkel rögzítjük.

 3. A kiskocsi hátsó kereszettagja

  Fúrjon nyolc 5 mm-es lyukat a 20 mm átmérőjű fémtengelyekbe (750 mm hosszú). Középről kiindulva fúrjon két-két lyukat a bal és jobb oldalon, 100 mm távolsággal a lyukak között. Ez lehetővé teszi a tengely szilárd rögzítését a kiskocsi kereszttagjaihoz. Fúrjon két-két lyukat a tengely végein a kerekek rögzítéséhez. Ezek távolsága = a kerékagy vastagsága + a rögzítő alátétek + némi játék.

  Az általunk használt talicskakerekek átmérője 360 mm, abroncsszélessége 85 mm, a tengelyvég lyuk 20 mm és a kerékagy szélessége 75 mm. A sasszegek lyukainak elhelyezkedése: 75 mm + 2 x 3 mm alátét vastagság = 6 mm + 2 x 2 mm játék mindkét oldalon = 4 mm, összesen tehát 85 mm. A belső sasszeg és a hátsó kereszttagja közötti távolság kb. 10 mm mindkét oldalon.

 4. A kiskocsi elülső (kormányzó) kereszttagja

  Az elülső (kormányzó) és hátsó kereszttagok 45 x 120 mm x 540 mm hosszú fadeszkákból készülnek. Mindkét deszka horonnyal rendelkezik középen a fémtengely megtartásához. A horony 20 mm széles és 15 mm mély, és a deszka teljes hosszán végigér. Körfűrésszel készítsen két párhuzamos, 15 mm mély bevágást a deszkában. Ezek jelölik a horony két oldalát. Ezután vésse ki a hornyot a két fűrészelt vonal között vésővel. A horony még könnyebben kivágható, ha van felsőmarója. Ezután csavarozza erősen a helyére a hátsó tengelyt a hátsó kereszttag közepén.

 5. A kiskocsi váza

  Ezután szerelje fel a kiskocsi elülső keréktengelyét a hátsó kereszttaggal azonos módon, de előbb illesszen be egy 12 vagy 16 cm hosszú M12-es csavart. Fúrjon 12 mm-es lyukat az elülső (kormányzó) kereszttag közepén. Ezután 20 mm-es fúrószárral készítsen kb. 30 mm mély mélyedést az M12-es csavar feje számára.
  1    Verje be erősen az M12-es csavar fejét a 30 mm-es mélyedésbe, hogy megakadályozza a csavar elforgását az összeszerelés során.
  2    Ezután helyezze a fémtengelyt az elülső (kormányzó) kereszttag közepére.
  3    Végül erősen csavarozza össze a tengelyt és a kereszttagot.

 6. Az elülső (kormányzó) kereszttag rögzítése

  A kiskocsi elülső és hátsó tengelye közti távolság változó lehet, de elegendő helyet kell hagyni az elülső (kormányzó) kereszttag forgatásához. Példánkban egy 220 mm széles deszkát használunk a váz kialakításához, 150 cm hosszal. Nem kompozit anyagot használunk, mivel a tömör faanyag jobban ellenáll az időjárásnak. 12 mm-es fúrószárral fúrjon egy lyukat 18 cm távolságban a váz elejétől, ebbe illessze be az elülső (kormányzó) kereszttag csavarját. Ezután rögzítse a hátsó kereszttagot a kiskocsi hátsó részén.

 7. A kerekek felszerelése

  Az elülső (kormányzó) kereszttag a korábban említett 12 mm-es csavaron forog a kiskocsi vázán. Ez a csavar felül egy nem menetes résszel rendelkezik. Természetesen némi játékkal kell rendelkeznie, hogy az elülső (kormányzó) kereszttag szabadon foroghasson. Helyezzen két nagyméretű fém alátétet az M12-es csavarra, és zsírozza meg a csavar és az alátétek közötti részt. Tolja át az M12-es csavar kiálló végét a váz nyílásán, helyezzen egy fém alátétet a csavar menetes végére és rögzítse két M12-es hatlapú anyával. Önzáró nejlon anyákat is használhat, hogy azok ne lazuljanak meg a rezgéstől. Húzza meg az anyákat ellenkező irányba két megfelelő méretű villáskulcs vagy állítható csavarkulcs segítségével.

 8. Az ülés

  A fémtengely végén lévő lyukak lehetővé teszik a sasszegek behelyezését, amik a két alátéttel együtt rögzítik a kerekeket. Fontos, hogy a kerekek szabadon forogjanak, ezért zsírozza meg a tengelyek mindkét végét, hogy megelőzze a tengely túlzott kopását. Érdemes néhány hetente újrazsírozni. Ha légtömlős kereket használ, érdemes a kerekeket úgy felszerelni, hogy a szelepek a belső oldalon legyenek.

 9. TIPP!

  ha vonóhorgot szerel a kiskocsi elejére, az könnyen húzható előre.
 10. Ütköző az elülső (kormányzó) kereszttaghoz

  Érdemes jó ülést szerelni a kiskocsira, és ez könnyen elkészíthető. Öt db 50 cm hosszú lécre van szükség magához az üléshez, és másik négy ugyanilyen hosszú lécre a támlához. Csavarozzon két azonos szélességű és vastagságú, 45 cm hosszú lécet az ülés alá, két oldalon. Ezek lehetővé teszik az ülés erős rögzítését csavarokkal a vázhoz. A négy lécből álló háttámla szögben illeszkedik az ülés leghátsó lécéhez. Ezután két db kb. 60°-os szögű háromszögletű darabot készítünk, és ezeket hozzácsavarozzuk a háttámlához és a váz hátsó részéhez. Az ülést kényelmesebbé teheti, ha párnát tesz rá!

 11. A fék

  Az elülső (kormányzó) kereszttag számára ütközőt rögzítünk a váz alá. Ennek az ütközőnek biztonsági szerepe van, és megelőzi a tengely túlzott elfordulását a vázhoz képest, ami felfordíthatja a kiskocsit és sérüléseket okozhat.

 12. Kormánymű

  A fék egy mozgatható léc, aminek végébe hornyokat fűrészelünk, vagy egy darab gumiabroncsot rögzítünk hozzá, hogy a léc ne kopjon túl gyorsan.
  Csavarozza a fékező lécet erősen a kerethez. Ezt bal vagy jobb oldalra is helyezheti. Amikor hátrahúzza a fékező lécet, azt a talajhoz nyomja és ezzel lassítja a kiskocsit. Érdemes erősítő elemet rögzíteni a vázhoz, hogy az ellenálljon a fékezés erejének.

 13. Kormánymű

  A legegyszerűbb kormánymű kialakításához két vízszintes lyukat fúrunk a kormányzó kötél számára az elülső (kormányzó) kereszttag bal és jobb végén. A lyukakat szögben fúrja, hogy azok a kereszttag felső részének közepén érjenek véget. Természetesen a kormányzó kötelet két szemescsavarral is rögzítheti. Ügyeljen rá, hogy a csomók kötél végén elég nagyok legyenek ahhoz, hogy megakadályozzák a kötél átcsúszását a lyukakon. Rögzítsen egy rövid lécdarabot a kötél felső részén, hogy az ne vágja a kiskocsi vezetőjének a kezét.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Kiskocsi készítése

3.5
3.5 of 5

694 összesen

 • 5
  304
 • 4
  117
 • 3
  58
 • 2
  43
 • 1
  172