Kisméretű terasz burkolása

84% of 100%

Egy burkolt terasz gyakran a csatlakozó szoba kiterjesztéseként működik.Felhasználhatja ülősarok kialakításához vagy biciklije, illetve motorja parkolásához.Otthona megjelenésének is fontos elemét képzi.

Mire kell figyelnie?
A terasznak tökéletesen egyenletesnek kell lennie, és nem lehetnek rajta egyenetlenségek, mélyedések vagy rögök. A terasz elsimítása nem azonos a terasz szintezésével. Ha a terasz tökéletesen vízszintes, akkor víztócsák maradnak rajta eső vagy tisztítás után. Ezért a teraszt enyhe lejtéssel kell kialakítani.

 

 1. Mekkora legyen a lejtés?

  Az esővíznek könnyen le kell csorognia a teraszról. Méterenként 2 cm lejtés általában elegendő. Ez lehetővé teszi az esővíz levezetését egy csatornába, a kertbe vagy úttestre.

 2. A szélek kijelölése

  Először ki kell jelölnie a terasz széleit fapeckekkel és zsinórokkal. A peckeket függőlegesen verje a földbe 1 méteres közönként. 25 - 30 cm mélység általában elegendő. Ha azt akarja, hogy a terasz egy külső ajtóig terjedjen, a terasz legmagasabb részének legalább 3 cm-rel alacsonyabbnak kell lennie, mint az ajtóküszöbnek.

 3. A lejtés meghatározása

  A terasz lejtésének meghatározásához előbb ki kell jelölnie egy fix pontot. Szintező és egy egyenes deszka segítségével jelölje be ezt a pontot a házhoz legközelebb eső jelölőpecken. Rögzítse a zsinórt ebben a magasságban, majd 2 cm-rel alacsonyabban a következő pecken. Szegélyező deszkákat helyezhet el a zsinór mentén a megjelölt magasságokban.

 4. Burkolólapok homokágyazaton

  Ha homokágyra akarja fektetni a teraszburkoló lapokat, akkor 10 cm mélységű homokrétegre lesz szüksége. Oszlassa el a homokot az egész felületen, hogy az épp csak egy kicsit legyen magasabb a szegélyező deszkáknál. Ezután oszlasson el egy 2 mm-es stabilizáló cementpor réteget a homokágy tetején. Gereblyézze simára ezt a réteget és tapossa szilárdan a helyére a homokágyat. Ezután simítsa el a felületet egy egyenes deszkával.

 5. A lapok lerakása

  A lapokat egyenletesen, egyenes sorban rakja le anélkül, hogy a homokágyra lépne. A lapoknak precízen kell , és stabilan kell feküdniük, amint lerakja azokat. A második sor lapot az első sorhoz képest fél lapnyival el kell tolni, hogy szabályos kötés-mintázatot adjon a terasznak. Előre kiszámolhatja, hogy hány fél lapra lesz szüksége, hogy a minimálisra csökkentse azoknak a lapoknak a számát, amit el kell vágnia. A lapokat legjobban sarokcsiszolóval és kővágó tárcsával vagy megfelelő átmérőjű gyémánt tárcsával lehet elvágni. Viseljen védőszemüveget, fülvédőt és munkakesztyűt a sarokcsiszoló használata során.

 6. A szegélyek kialakítása

  Miután lerakta a lapokat, a széleket szegélykövekkel vagy beton szegélyekkel zárhatja le. Ezután a terasz szélei körül kerti földdel feltöltheti a szintkülönbséget.

 7. Térkő

  AHa stabil teraszt szeretne rusztikus külsővel, lapok helyett használhat térkövet. Ezek kőből vagy betonból készülnek, és különféle színben kaphatók. Az adott típuson múlik, hogy hány kőre lesz szüksége. A köveket lerakhatja párhuzamos kötésmintázattal vagy 45 fokos szögben. Az utóbbi esetben kissé több térkőre lesz szüksége. További változatok a futó kötés, 45°-os vagy 90°-os halszálka kötés, sakktábla kötés, véletlenszerű kötés és középkő kötés minták.

 8. Stabilizált homok

  Ha igazán erős teraszt vagy behajtót akar építeni, akkor fektetheti a köveket stabilizált homokágyazatra. Ez homok és cement rögzített arányú keveréke. Teraszokhoz használjon 150 kg/m3-t a keverékből, behajtókhoz 200 kg/ m3-t. Önállóan is keverhet stabilizált homokot. Az arányok 1:4 és 1:5. Ez azt jelenti, hogy 1 rész (lapát vagy zsák) cementhez 4 vagy 5 rész homokot kell adni. Ha nagy mennyiséget kell készíteni, jó ötlet betonkeverőt bérelni.

 9. Térkő lerakása

  Anélkül, hogy a homokágyazatra lépne, fektesse le egyenesen a térkövet a megfelelő helyekre, és ügyeljen a precíz illesztésre. Gumikalapáccsal ütögesse azokat a helyükre a megfelelő szintekben. Ügyeljen rá, hogy mindig a térkövek szélét és ne a közepét üsse, hogy azok ne törjenek el. Ha egy kő túl mélyen vagy magasan fekszik, szedje ki és távolítson el vagy adjon hozzá homokot alatta. Ezután helyezze vissza a követ, és ütögesse a helyére.

 10. Sorról sorra

  A térköveket soronként rakja és simítsa a homokot a megfelelő magasságba a következő sorhoz minden alkalommal. Munka közben különböző irányokból ellenőrizze, hogy a terasz szintezése megfelelő-e és hogy a térkő mintázata egyenes és szabályos. Ezután méretre vághatja a köveket a szélek kialakításához. Használjon sarokcsiszolót kővágó tárcsával vagy megfelelő átmérőjű gyémánt tárcsával.

 11. Lapvibrátor

  Ha behajtót rak le, és a köveknek el kell viselniük autója súlyát, a legjobb a köveket lapvibrátorral tömöríteni (levibrálni). A lapvibrátor a homokágyazat tömörítéséhez is felhasználható a kövek lerakása előtt. Miután kiegyenlítette és tömörítette a homokágyazatot, lerakhatja a köveket a kívánt mintázatban. Miután minden követ lerakott, azokat lapvibrátorral levibrálhatja (a helyükre tömörítheti). Ez a munkamódszer sokkal gyorsabb, mint minden egyes követ egyenként a helyére kocogtatni.

 12. Homok terítése (fugázás)

  Miután lerakta a teraszt vagy behajtót, oszlasson el azon bőséges mennyiségű kvarchomokot. Seprűvel seperje a homokot a résekbe (fugákba). Ez némi időt vesz igénybe, de érdemes gondosan elvégezni, mivel így a gyomok megtelepedésének esélye a résekben csekély, és a kövek biztonságosan a helyükön maradnak. Néhány nap elteltével, miután minden rést feltöltött, lesöpörheti a felesleges homokot.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Kisméretű terasz burkolása

4.2
4.2 of 5

266 összesen

 • 5
  150
 • 4
  71
 • 3
  15
 • 2
  8
 • 1
  22