Kültéri ajtók és ablakok festése

78% of 100%

Mielőtt hozzálátna a kültéri festéshez, döntse el hogy alkid (oldószer alapú) vagy akril (vízbázisú) festéket fog használni. Milyen festéket használjon egy olyan felületen, ami korábban már festve volt? Elvileg ugyanolyan típusú festéket kell használni, amit korábban használt. Választhat a vízbázisú akrilfestékek és az alkidfestékek között, amelyekhez oldószereket, pl. terpentint kell használni. Ha a fafelület korábban még nem volt festve, a legjobb megoldás a kültéri akrilfesték. Ez lehetővé teszi a felület levegőzését, ennek következtében az akrilfesték jobb tapadással rendelkezik az egész év során.

Mire kell figyelni
Használjon jó minőségű ecsetet és hengert – ezek észrevehetően jobb eredményt biztosítanak.

 1. Előkészületek

  A korábban már lefestett ajtók és ablakok festéséhez először érdessé kell tennie a felületet egy darab finom csiszolópapírral vagy drótkefével. Ez biztosítja az új réteg jó tapadását. Érdemes mindent megtisztítani és zsírtalanítani, a nehezen hozzáférhető részeket is. Ehhez a legjobb megoldás víz, mosogatószer és ammónia keveréke. Ügyeljen rá, hogy ne karcolja meg az üveget, mivel az később nem javítható ki.

 2. A festék jelenlegi állapota

  Az akrilfesték víztartalma időnként a lefestett felület felpuhulásához vezethet. Ez a festék mállásához vagy hólyagosodásához vezethet. Ezért az akrilfesték használatakor érdemes előbb azt az ajtó vagy ablak egy kis felületén kipróbálni. Ezután várjon néhány órát. Ha nincs mállás vagy hólyagosodás, akkor biztonságosan használhatja az akrilfestéket. Régebbi házakban az ablaktáblákat gyakran gittel rögzítették. Ellenőrizze, hogy az ablaküveg jól rögzül-e, és repedések esetén javítsa ki vagy cserélje a gittet.

 3. A régi festékrétegek állapota

  Ellenőrizze a meglévő festés állapotát. A 2. pontban leírt módon ellenőrizheti, hogy hámlik vagy mállik-e. Ezenkívül ragasszon fel két szalagcsíkot, és 3 nap elteltével egy éles drótdarabbal húzzon mély karcolást egy tesztfelületen. Ragasszon egy darab erős ragasztószalagot a karcolásra és tépje le hirtelen mozdulattal. Ellenőrizze, hogy a felület erősen hámlik-e. Ha igen, akkor a meglévő festékréteg nem tapad elég erősen. Ez azt jelenti, hogy alkid (oldószer alapú) festéket kell használnia. Ez jobb fedést biztosít, ha a felület mállik.

 4. Átfedés a nedvesség elleni védelem érdekében

  A kültéri ablakok és ajtók festéséhez használt módszer majdnem azonos a beltéri ablakok és ajtók festésével. Az egyetlen különbség, hogy az ablakok és ajtók festése során néhány milliméterrel le kell festeni az üveget is. Ez megelőzi a nedvesség bejutását. Ha gittet használ, ez repedésekhez vezethet. A legjobb időszak a kültéri festéshez az április közepétől október közepéig terjedő időszak.
  Megjegyzés: ügyeljen rá, hogy ne fessen erős napsütésben; ez esetben a festék túl gyorsan szárad, és az eredmény nem lesz jó.

 5. Ereszcsatornák és homlokzatburkolatok

  Természetesen az ereszcsatorna és a homlokzatburkolat anyaga fontos tényező a módszer kiválasztásában – ez például lehet Trespa vagy más laminált lemez, keményfa, fa, acél vagy PVC. Ellenőrizze, milyen típusú festéket használtak az ereszen. A régi festékrétegek eltávolíthatók kaparóval vagy festékeltávolító szerrel. Ha az eresz horganyzott fémből készült, ne kaparja azt, mert az korróziót okozhat. Ha a régi festékréteg felhólyagosodott a festékeltávolító szertől, és nem távolítható el jobban, akkor kézileg kell eltávolítani kaparóval. Ne várjon túl sokat a kaparás előtt, mert a festékeltávolító megszárad, kezdheti elölről. Ezután tisztítsa meg a fát vízzel, és száradás után vigyen fel egy réteg festékalapot, amit fedőréteg követ. Lásd továbbá a lépésenkénti útmutatót a „A festékek és lakkok különböző típusai” c. cikkben.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Kültéri ajtók és ablakok festése

3.9
3.9 of 5

40 összesen

 • 5
  24
 • 4
  3
 • 3
  4
 • 2
  3
 • 1
  6