Kültéri falak festése

82% of 100%

Háza külső falainak festése friss és gondozott hatást biztosít, és jelentősen növeli annak értékét. Emellett a festék a széltől és az időjárástól is védi a falakat. A ház külső falainak festése azonban bizonyos mértékű szaktudást és felkészültséget igényel. Elegendő időt kell szánnia a előkészületekre, és a legjobb minőségű anyagokat kell választania. Ezek biztosítják legjobban a jó eredményt és a tartós védelmet.

Mire kell figyelni
Használjon jó minőségű ecsetet és hengert – ezek észrevehetően jobb eredményt biztosítanak.

 1. A festék kiválasztása

  Az akril (vízbázisú) festék a legjobb választás a külső falak festéséhez. Ez a festékfajta segít vízhatlanná tenni a falakat, ugyanakkor lehetővé teszi a falban lévő nedvesség elpárolgását kifelé. A külső fal festése előtt távolítsa el a lehető legtöbb akadályt, például a zsalukat, növényeket és bokrokat, futónövényeket stb. Ezenkívül ellenőrizze a téglafalak habarcshézagait, és távolítsa el az esetleges tipliket, csavarokat, szögeket stb.

 2. A téglafal repedéseinek és habarcshézagainak javítása

  Ha régi téglafalat fest, jó esély van rá, hogy a habarcs megrepedezett vagy helyenként akár teljesen eltűnt a hézagokból. Ezt a festés megkezdése előtt ki kell javítani. Ehhez el kell távolítani a sérült részeket, újra kell azokat fugázni,és ki kell javítani a repedéseket és más problémákat.

 3. Salétromlerakódások

  Ha új téglafalat fest, jó esély van rá, hogy salétromképződéseket és fehér lerakódásokat lát a falon. Ez azért van, mert salétrom lerakódások maradhatnak az új falon, miután a fal nedvességtartalma elpárolgott. Ez eltávolítható drótkefével, vagy egy tisztítókefe tartozékkal felszerelt Hántoló szerszámmal. Ezután távolítsa el a fellazult port egy puha ecsettel. Megjegyzés: vigyázzon rá, hogy a tiszta és száraz fal ne nedvesedjen meg! Ne használjon magasnyomású mosót, mert így a folyamat újrakezdődik.

 4. A fal megtisztítása

  Mindig tisztítsa meg a falat. Ha a fal érzékeny a nedvesedésre, vagy ha erdős környezetben él, előfordulhat mohásodás vagy algásodás. Ez eltávolítható drótkefével vagy sniccerrel. Ezután kezelje a falat 50/50 hígítású fehérítőszerrel. Hagyja néhány óráig hatni, majd öblítse le alaposan vízzel. Várja meg, amíg a fal teljesen megszárad, mielőtt festeni kezdené – ez néhány napig tarthat.

 5. Magasnyomású mosó

  A magasnyomású mosó lehetővé teszi a kosz alapos eltávolítását a falról. Egyúttal a laza festéket és törmeléket is eltávolíthatja a falról. Ha szükséges, alkalmazzon mohaeltávolító szert – hagyja ezt hatni, majd tisztítsa meg újra a falat. Ezután várjon 14 napig a festés megkezdéséig, bár természetesen ez az időjárástól is függ.

 6. Felnedvesedés

  Ha a fal nedvesedik, előbb meg kell oldani ezt a problémát. Ennek oka lehet a megfelelő szigetelés hiánya a fal és az alap között. Ebben az esetben szellőzőnyílást készíthet, például egy függőleges habarcshézagban, vagy kicserélhet egy téglát egy szellőzőrácsra.

 7. Málló felületű falak

  A korábban festett falakon lehetnek porszerű lerakódások, amelyek megakadályozzák az új festékréteg jó tapadását. Ez esetben a felületet speciális alapozóval kell kezelni. A jó állagú, szilárd felület kulcsfontosságú, különben a festékréteg nem fog jól tapadni, és rövid idő alatt újra fellazul.

 8. Szegély festése a fal aljánál.

  A talajszintnél seperje tisztára a fal alját, eltávolítva a talajt és a homokot, hogy megakadályozza az ecset szennyeződését. Ha lehetséges, ásson le egy téglányi mélységben, tisztítsa meg a falat és hagyja jól megszáradni. Először fedje le alapozóval a kezeletlen téglákat, és hagyja legalább 12 óráig száradni. Ha ezt a szegélyt sötétebb festékkel festi, a felcsapódó sár kevésbé lesz észrevehető.

 9. Az ajtó- és ablakkeretek takarása

  Takarja le a környező növényeket és bokrokat műanyag fóliával. Fedje be az ablak- és ajtókereteket és más fafelületeket takarószalaggal. Először fesse le a fal széleit egy nagyobb ecsettel, majd fesse le az ajtó- és ablakkeretek és az ereszcsatorna körüli területeket. Ügyeljen rá, hogy megfelelő átfedéssel fessen, és a száraz részektől a festék nedves szélei felé haladjon.
  Ne takarékoskodjon a festék mennyiségével, ha nem használ eleget, az egyenetlen, foltos hatáshoz vezethet.
  A festék csomagolásán ellenőrizze a tételszámot. Ha ezek különbözőek, előfordulhat, hogy eltérőek lesznek a színek, valamint a hosszú tárolás is okozhat elszíneződést.

 10. A festék eloszlatása

  A festéshez használjon hosszú szőrű festőhengert. Ezáltal kevesebb lesz a látható átfedés, és sokkal gyorsabban is dolgozhat. Ügyeljen rá, hogy a henger jól megszívja magát festékkel. Vigyen fel egy függőleges festéksávot Vigyen fel több festéket a hengerre és húzzon egy másik festéksávot 40 cm távolságban. Ezután rézsútosan húzza egymásba a két festéksávot. Ügyeljen rá, hogy minden résbe és a habarcshézagokba is kerüljön festék. Fessen a mennyezettől a fal feléig, majd onnan a padlóig.
  Ezután folytassa bal vagy jobb oldalt a következő festéksávval. A kisebb területeken az ajtó- vagy ablakkeretek mellett használjon keskenyebb hengert. Jegyezze meg, hogy melyik oldalon fejezte be a festést, és a következő réteget a szárazabb résztől a nedvesebb felé fesse.

 11. Létra vagy állvány

  Mindig száraz, szélcsendes napot válasszon a festéshez. Használjon jó minőségű létrát, aminek körülbelül egy méterrel kell magasabbnak lennie a munkafelület magasságánál. Az esés elkerülése érdekében ügyeljen rá, hogy a létra stabil felületen álljon, jól megtámasztva.
  Támassza a létrát, körülbelül 15°-os szögben a falnak. Mindig helyezze át a létrát, ha több mint egy karnyújtásnyira oldalt kell dolgoznia.

 12. Távtartó

  A távtartó fokozott stabilitást biztosít a létrának, és fokozza a munkavégzés biztonságát. Könnyen felszerelhet minden létrát távtartóval, és az nagyon hasznos lehet például az ereszcsatornán végzett munka során. A távtartó jellemzően 35 cm-rel növeli meg a fal és a létra közötti távolságot. A biztonságos munkavégzés érdekében a legjobb, ha állványzatot,vagy kosaras emelőt bérel.

 13. Ereszcsatornák

  Számos esetben az ereszcsatorna és a tető homlokzata is karbantartást és festést igényel. Ha állványzatot vagy kosaras emelőt bérelt, ellenőrizheti az ereszcsatorna műszaki állapotát, és elvégezheti a szükséges javításokat. Lásd a lépésenkénti útmutatót az „Ereszcsatornák karbantartása” c. cikkben.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Kültéri falak festése

4.1
4.1 of 5

443 összesen

 • 5
  231
 • 4
  120
 • 3
  32
 • 2
  16
 • 1
  44