Laminált padló kialakítása

82% of 100%

A laminált padló gyors és könnyű módszer arra, hogy új külsőt kölcsönözzön a nappalinak, konyhának vagy a hálószobának. Az alábbi utasításokkal és tippekkel azonnal hozzáláthat.

 1. Fektesse le a vízálló műanyag fóliát

  A vízálló műanyag fólia leterítésével megvédi a padlót a nedvesség hatásaitól. Ez mindenképpen javasolt, ha új betonpadlóra fektet laminált padlót.

  Kattintsa a helyére a laminált padló elemeit
  Fektesse le az első sor parkettát, balról kezdve, a féderrel (mélyedés) a fal felé. Kissé döntse felfelé a laminált parketta végét és kattintsa a helyére.

 2. Az első sor parketta egyenes?

  Ellenőrizze, hogy az első sor parketta egyenes-e. Ha a parketták és a fal közötti rés mérete változó, ezt szükség esetén köztartókkal vagy ékekkel korrigálhatja.

 3. TIPP!

  Vásároljon a szükségesnél kissé több laminált parkettát, arra az esetre, ha a padló egy része megsérülne. Ez esetben gyorsan meg tudja majd javítani. A legjobb irány a laminált padló lerakásához a fény beesésével (ablakok) párhuzamos irány. A lehetséges színkülönbségek miatt ajánlatos több csomagból keverve lerakni a laminált parkettát.
 4. A behúzóvas használata

  Kattintsa össze a parketták végeit, és óvatosan kocogtassa azokat a helyükre a beütő szerszámmal. Ha nincs elég hely ehhez egy parkettasor végén, használja a behúzóvasat az utolsó parketta helyre kattintásához.

 5. A parketta méretre vágása

  Ha finom fogazású kézi fűrészt használ, a parkettát úgy fektesse, hogy a felső felülete nézzen felfelé. Ha szúrófűrészt vagy körfűrészt használ, a parkettát úgy fektesse, hogy a felső felülete lefelé nézzen.

 6. TIPP!

  A laminált padlóhoz speciális fűrészlapok kaphatók. Ezek fogazása fordított, így a felső felülettel felfelé (és nem megfordítva) vághatja a laminált parkettát, így a durvább szél az alsó felületen lesz.
 7. A köztartók elhelyezése

  A laminált padló a szobahőmérséklet és a páratartalom változásai miatt szűkülhet vagy tágulhat. Emiatt hagyjon körülbelül 8 mm-es rést a padló minden oldalán. 2 köztartó vagy ék segítségével könnyen beállíthatja ezt a rést úgy, hogy minden falnál megfelelő legyen.

 8. A következő sor parketta helyre kattintása

  Kezdjen új sor parkettát az előző sorból megmaradt darabbal. Ennek 40 cm-nél hosszabbnak kell lennie. A kész padló jó megjelenése érdekében ügyeljen rá, hogy minden megmaradt darab azonos hosszúságú legyen – ez rendezett mintázatot alakít ki és minimalizálja az anyagveszteséget. Ha kevésbé rendezett hatást kíván, szabálytalan mintázatot is kialakíthat.

 9. Több parketta lerakása egyszerre

  Miután lerakott körülbelül 8 sor parkettát, a padló már elég erősen tart ahhoz, hogy több parkettát együtt fektessen egy sorba. Az egész sort döntse kissé felfelé, majd kattintsa a parkettákat az előző sorhoz. Ez a művelet könnyebb, ha valaki segít Önnek.

 10. Az utolsó sor parketta lerakása

  Amikor az utolsó sor parkettát rakja le, valószínűleg el kell fűrészelnie a parkettákat hosszában. Ez úgy a legkönnyebb, ha az utolsó parkettát pontosan ráfekteti az utolsó előtti sorra, a felső felületével lefelé. Ezután helyezze a 8 mm-es köztartókat a fal mellé, helyezzen egy új parkettát a köztartók mellé, és használja ennek a parkettának a szélét a vágási vonal bejelöléséhez az alatta fekvő utolsó parketta alsó oldalán. Ezután a kellő szélességre vághatja a parkettát. Ügyeljen rá, hogy a féder (mélyedés) a megfelelő oldalon legyen.

 11. Kapcsolódó feladatok
  Az összekötő elemek felszerelése

  A laminált padló és más padlófelületek, például padlószőnyeg vagy linóleum közötti átmenetekhez speciális összekötő profilokat használhat. Először szerelje a padlóra a rögzítő sínt, majd kattintsa rá a lécet. Közvetlenül a padlóra illeszthető sávokat is vásárolhat, de ez esetben a rögzítőcsavarok láthatóak lesznek. Ezenkívül speciális rozetták is kaphatók különféle színekben a központi fűtés csövei nyílásainak befedéséhez.

 12. Szegélylécek felszerelése
  Szegélylécek rögzítése kapcsokkal vagy ragasztóval

  A szegélyléceket építési ragasztóval, vagy üreges szegélylécek használata esetén kapcsokkal rögzítheti. Az üreges szegélylécek segítségével elrejtheti az internet vagy tápkábeleket.

 13. Szegélylécek felszerelése
  Szegélylécek méretre vágása rézsútosan

  Gérfűrész segítségével a szegélyléceket pontosan 45°-os szögben vághatja méretre. Kézifűrészt is használhat gérvágó ládával kombinálva. Természetesen 90°-ban is elfűrészelheti a szegélyléceket, majd megfelelő színű PVC-elemekkel lezárhatja azok végeit.

 14. Extra tippek
  Laminált padló lerakása ajtókeret alá

  Ha aláfűrészelte az ajtókeretet, hogy a laminált padlót alá tolhassa, akkor nem tudja megdönteni a parkettát, hogy összepattintsa azt a következő parkettával. Ezt a problémát úgy oldhatja meg, hogy lecsiszolja a kiálló illesztő nút magasított részét (lásd a második illusztrációt alább). Ezután a nútot a megfelelő féderbe illesztheti, anélkül hogy ‘dönteni és kattintani’ kellene.

 15. TIPP!

  Ellenőrizze, hogy a laminált padló lerakása után is ki tudja-e majd nyitni az ajtót, és hogy az ajtókeretek alatt elég hely van-e ahhoz, hogy alátolja a laminált parkettát. Lehetséges, hogy szükség lesz az ajtó aljának megnyesésére és az ajtókeret alsó részének befűrészelésére.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Laminált padló kialakítása

4.1
4.1 of 5

1563 összesen

 • 5
  911
 • 4
  302
 • 3
  121
 • 2
  77
 • 1
  151