A megfelelő szerszámok kiválasztása metszéshez

80% of 100%
A növények, bokrok, sövények és fák metszése fontos feladat a kertápolás során. Tudja, hogyan válassza ki az igényeinek legjobban megfelelő szerszámokat metszéshez? Itt megismerheti a különféle lehetőségeket.
 1. Metszőolló – elengedhetetlen szerszám minden kertésznek

  Egy kertész sem boldogul metszőolló nélkül, a vékony és közepes vastagságú gallyak metszéséhez. A metszőollóknak két változata van: a mellévágó metszőollók és a rávágó metszőollók.

  Mellévágó metszőollók (A)
  A mellévágó metszőollókon két éles penge van, amelyek úgy működnek, mint az olló. Ez a típus jól használható lágy és üreges szárú növényeknél.

  Rávágó metszőollók (A)
  A rávágó metszőollókon egy éles penge és egy lapos üllő van. A szár a lapos üllőnek támaszkodik, miközben a penge elvágja azt. Ez a rávágó típus jól használható fás szárú növényekhez, bokrokhoz. A lapos üllő biztosítja, hogy a szár nem szorul a pengék közé.

  Mindig gondoskodjon róla, hogy metszőollója éles legyen. Ezzel sok időt és energiát takaríthat meg. Az edzett acél pengék tovább élesek maradnak, így kevesebb karbantartást igényelnek.

 2. Kerti fűrész – vastagabb ágakhoz

  Egy kézi vagy elektromos kerti fűrész praktikusabb megoldás a vastagabb ágakhoz. A kerti fűrész a nehezen elérhető helyeken is hasznos lehet. A kerti fűrészek különféle formákban és méretekben kaphatók, cserélhető fűrészlappal, vagy anélkül. Kézi kerti fűrész választása során fontos ellenőrizni a fogazást. Az impulzus-edzett fogazatú fűrészek tovább élesek maradnak, a keményfémlapkás fogak pedig még ennél is tovább élesek maradnak.

  A kézi fűrész hátránya, hogy kemény munkát igényel. Az elektromos kerti fűrész kényelmes megoldás a vastagabb ágak fűrészeléséhez. Tartsa karban szerszámait, hogy azok élesek maradjanak.

  A vastagabb ágakon akár szablyafűrészt is használhat.

 3. Ágvágó olló – a keményebb, vastagabb ágakhoz

  A kerti fűrészekhez hasonlóan, az ágvágó ollókat a vastagabb ágakhoz tervezték. Az ágvágók kicsit hasonlítanak a metszőollókhoz, de hosszabb a nyelük, hogy nagyobb nyomást fejthessen ki azokkal, és könnyebb legyen magasabban dolgozni. A nyél hossza gyakran állítható. Az ágvágó olló ideális a kemény, vastag gallyak vágásához, bár a kerti hulladék felaprításánál is használható.
 4. Láncfűrész – vastag ágakhoz és fatörzsekhez

  A láncfűrész ideális eszköz a vastag ágakhoz és fatörzsekhez. Elektromos és benzines láncfűrészek egyaránt kaphatók. Az elektromos láncfűrész könnyebb és praktikusabb a barkácsoláshoz. Mielőtt hozzálátna, döntse el, hogyan akar fűrészelni, hogy a lehető legbiztonságosabban dolgozhasson.

  A vágás módja meghatározza, hogyan fog a fa dőlni. Először vágjon ki egy darabot azon az oldalon, amerre szeretné dönteni a fát. Ezután vágjon ki egy darabot a másik oldalon, valamivel magasabban, mint az első vágás Tovább fűrészelhet ezen az oldalon, amíg a fa ki nem dől. Biztonsága érdekében azonnal kapcsolja ki a láncfűrészt, amint a fa esni kezd.

  A fűrész beszorulhat, mivel a nehéz fa súlya a vágatra nehezedik. Ez esetben verjen be egy éket a vágatba a fűrész kiszabadításához.

 5. TIPP!

  Mindig használjon védőszemüveget, védőkesztyűt, zajvédőt és védőruházatot. Egy maszk és sisak további védelmet nyújt a nagy sebességgel szálló fűrészporral szemben.
 6. Sövényvágó – sövények és bokrok formázása

  A sövényvágók három változatban kaphatók: kézi, elektromos és benzines. A kézi sövényvágóval is formázhatja a fákat, sövényeket és bokrokat. Az elektromos vagy benzines sövényvágó az ideális megoldás, ha szeretne gyorsabban dolgozni. Felhasználható nagyobb, nehezebb sövényvágási munkákhoz is. Biztonsága érdekében viseljen védőszemüveget és kesztyűt a sövényvágó használata során.
 7. Sövénynyíró – könnyebben kezelhető, mint a sövényvágó

  A legjobb eszköz bukszus metszéséhez a sövénynyíró („bukszusnyíró”). A sövénynyíró jóval kisebb, mint a sövényvágó és könnyebben kezelhető, így a bukszus könnyebben a megfelelő formára nyírható. A kézi sövénynyírókkal elvégezheti a kisebb munkákat. Ha nagyobb munkát akar elvégezni, vagy szeretné megkönnyíteni a munkát, az elektromos sövénynyíró az ideális választás.
 8. A metszési hulladék eltakarítása lombporszívóval

  A lombporszívó tökéletes eszköz a falevelek és egyéb apró metszési hulladék eltakarítására, különösen olyan helyeken, ahol a gereblye nem használható. Használja a lombporszívót a hulladék kifújásához a bokorból vagy sövényből. Gyűjtse össze a hulladékot az egyik oldalon, hogy az könnyebben eltávolítható legyen. Egyes lombporszívókkal felszívhatja, sőt még fel is apríthatja a faleveleket Ez nagyban megkönnyíti a metszési hulladék eltakarítását.
 9. Metszési hulladék eltakarítása szecskázóval

  A szecskázó segítségével felapríthatja a metszési hulladékot és gallyakat. Így sok helyet takaríthat meg a szemetesben. A szecskázott szerves hulladék gyorsabban komposztálható is. A felaprított metszési hulladék azonnal felhasználható komposztként az épp megmetszett sövény, bokor vagy fa számára, biztosítva az optimális növekedést.
 10. TIPP!

  Tartsa karban kerti szerszámait. Fontos, hogy azok mindig tiszták és élesek legyenek. Ez nem csak az Ön biztonsága érdekében fontos, hanem azért is, hogy azokat hosszú ideig hatékonyan használhassa. A kerti szerszámok tisztításának egyik módja a tisztítóspray használata.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

A megfelelő szerszámok kiválasztása metszéshez

4
4 of 5

78 összesen

 • 5
  45
 • 4
  15
 • 3
  3
 • 2
  2
 • 1
  13