Radiátorburkolat készítése

80% of 100%

A központi fűtés radiátorai nem mindig nyújtanak szép látványt a szobában. Az új, formatervezett radiátorok elég drágák, és felszerelésük gyakran bonyolult. A radiátorburkolat jó megoldás – ez elrejti a radiátort. A méret a radiátortól függően alakítható ki.

Szükséges anyagok

 • vízálló rétegelt lemez, 22 mm
 • MDF-lap vagy festett OSB lap, vagy smartply lap
 • fenyő összekötő lécek 32x50 mm
 • festék
 • sarokvasak
 • csavarok
 • fatiplik
 • faragasztó
 1. A radiátorburkolat méretének meghatározása

  Mérje meg a radiátor magasságát (Ma), szélességét (Sz) és mélységét (Mé) (ne felejtse ki a radiátor csapját és a csöveket).

 2. Hőáramlás

  Ügyeljen rá, hogy a hő szabadon keringhessen, elegendő helyet hagyva a radiátorburkolat és a radiátor között.

 3. A panelek méretre vágása

  Mérje meg a távolságot a padlótól a radiátor tetejéig, beleértve a légáramlás számára hagyott helyet. Például: radiátor magassága 720 + 80 mm hely a légáramlásnak = 800 mm. A hossz 2200 mm.

 4. Termosztatikus szelep

  Hagyjon helyet a csöveknek és a termosztatikus szelepnek. A radiátorszelepnek ki kell emelkednie a burkolatból, hogy mérhesse a szoba hőmérsékletét, és hogy állítható legyen a hőmérséklet. A radiátorszelepet felszerelheti úgy, hogy oldalt vagy felül álljon ki.

 5. A felső panel rögzítése az oldalpanelekhez

  Rögzítse az oldalpaneleket a felső panelhez faragasztóval és csavarokkal vagy csapokkal. Az összekötő lécek segítségével rögzítse egymáshoz a paneleket. Vághat hornyokat a felső panelbe, vagy külön léceket használhat, mint az elülső panelhez. A szilárd szerkezet érdekében használjon léceket a panelek rögzítéséhez.
   

 6. Elülső panel

  A radiátorburkolat elülső paneljéhez használjon egy 180 mm-es deszkát és két 120 mm-es oldalsó panelt. Rögzítse az egyik oldalt csapokkal, a másik oldal akkor következik, amikor készen áll a vízszintes elem rögzítésére.
   

 7. Fatiplis kötések kialakítása

  Jelölje be a furatok helyét. A fatiplik furatait pontosan és merőlegesen fúrja, és használja a tipliket a másik oldal furatainak bejelöléséhez; ha elkészült illessze össze a két darabot egy lapos felületen és a gumikalapáccsal üsse a helyére. Ha szükséges, a belső oldalon kialakíthat kötéseket a sarokvasak segítségével, vagy ha van felsőmarója, készíthet csapos kötést és ragaszthatja azt.

 8. Az elülső panel lécei

  Az elülső panel befejezéséhez használjon négy 60 mm-es lécet vízszintesen, 60 mm-es távolságra egymástól. Ezekre a nyílásokra szükség van, hogy a radiátor hője szabadon áramolhasson. A nyílások száma az adott helyzettől függ. Alternatív megoldásként gézszövetet is használhat. Ez lehet, hogy nem néz ki olyan jól, de befesthető a radiátorburkolattal megegyező színre.
   

 9. A nyílások kifűrészelése

  Mérje meg a termosztatikus szelep átmérőjét és magasságát a padlótól. Vágjon egy megfelelő méretű nyílást az egyik oldalpanelen nagyméretű lyukfűrésszel. Ezután szúrófűrésszel kellő méretre vághatja a nyílást. A radiátorszelepet felszerelheti úgy, hogy oldalt vagy felül álljon ki.

 10. A radiátorburkolat felszerelése

  A radiátorburkolatnak levehetőnek kell lennie, hogy megkönnyítse a takarítást. Ehhez a burkolatot egy tartólécre szereljük, a konyhapolcok rögzítéséhez hasonlóan. Először rögzítse a rögzítőlécet a burkolat belsejében, felül.

  Helyezze a burkolatot a radiátorra és keresse meg a megfelelő helyet a tartóléc rögzítéséhez a falon. Ha a radiátor felett ablakpárkány van, lehet, hogy több helyre lesz szüksége.

 11. Ügyeljen a radiátorszelep helyzetére

  A tartóléc hosszának meghatározásakor vegye figyelembe a radiátorszelep számára szükséges helyet. Ha a szelep oldalt van, a tartólécnek legalább 18 cm mozgást kell lehetővé tennie. A radiátorszelep hossza kb. 9 cm. A burkolatot mágnesekkel is rögzítheti tartólécek helyett.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Radiátorburkolat készítése

4
4 of 5

199 összesen

 • 5
  111
 • 4
  37
 • 3
  20
 • 2
  6
 • 1
  25