Tapéta eltávolítása

76% of 100%

Előfordul, hogy ki akarja cserélni a tapétát otthonában. Például most költözött, vagy csak egyszerűen változásra vágyik. Persze szakemberrel is elvégeztetheti a munkát, de elég könnyen elvégezheti önállóan is.

 1. Előkészületek

  A tapéta eltávolítása sok szeméttel jár, fröcskölő vízzel és papír- valamint ragasztómaradványokkal. Jó ötlet műanyag fóliát vagy ponyvát használni a víz okozta károsodások megelőzése érdekében. A szekrényeket és más bútorokat helyezze a szoba közepébe, viseljen használt ruhát, és használjon stabil létrát. Az elektromos konnektorokra és kapcsolókra különösen oda kell figyelni, és gondosan be kell ragasztani papír ragasztószalaggal. Áramtalanítsa az elosztószekrényen a szobát, ahol dolgozik, és ellenőrizze, hogy a szobában az elektromosság valóban ki van-e kapcsolva.

 2. Tapétaeltávolító folyadék használata

  A viszonylag kisméretű falakon tapétaeltávolító folyadékot használhat. Oldja fel az eltávolító folyadékot a csomagon lévő utasításoknak megfelelően. Alkalmazza bőségesen tapétaecsettel, és hagyja néhány percig állni. Ezután lekaparhatja a tapétát egy széles spakli segítségével. Amikor elkészült, tisztítsa meg a falat vízzel és egy erős kefével. Javítsa ki a repedéseket és más sérüléseket glettel, beleértve a gipszkarton lapok közötti réseket. Száradás után csiszolja egyenletesre a felületet.

 3. Vékony tapéta

  Ejtsen bemetszéseket a tapétán, vagy használjon lyukasztóhengert kis lyukak készítéséhez. Vigye fel a tapétaeltávolító folyadék és meleg víz oldatát a tapétára szivaccsal vagy tiszta ecsettel, és hagyja néhány percig állni. Ezután kaparja le a tapétát egy széles spakli segítségével. Óvatosan távolítsa el a maradék tapétát csiszolópapírral.

 4. Vastag tapéta

  Készítsen kis lyukakat a tapétán lyukasztóhengerrel. Ezután gőzölje a tapétát egy tapétagőzölő géppel. A perforáció biztosítja a gőz bejutását a tapéta mögé, így az könnyebben eltávolítható. Ez jó módszer a lefestett tapéta eltávolítására, mert az ilyen tapéta ellenáll a nedvességnek.

  PVC-tapéta
  A PVC-tapéta két rétegből áll, amiket külön kell eltávolítani. A felső réteget tapétaeltávolító folyadékkal választhatja el az alsó rétegtől. Ezután az új tapétát erre az alsó rétegre ragaszthatja. Ha minden réteget el akar távolítani, használjon lyukasztóhengert vagy drótkefét, majd tapétagőzölő gépet.

  Makulatúra
  A makulatúra könnyen lehúzható a falról.

 5. Szálas makulatúra

  Ez a tapétafajta vízbázisú ragasztóval ragasztható fel. Ejtsen bemetszéseket vagy lyukakat a tapétán erősebb lyukasztóhenger segítségével, amely könnyebben átüti a papírt a ragasztórétegig. Áztassa be a papírt forró vízzel, szivacs segítségével. A szálas makulatúrát általában emulzió festékkel átfestik. Ez vízálló, ami megnehezíti az eltávolítást gőzölés és áztatás révén. Ezért az egyetlen lehetőség a felület csiszolása az eltávolítás előtt. Vagy úgy dönthet, hogy nem távolítja el a tapétát, hanem átfesti azt a kívánt színre. Ezzel sok időt és munkát takaríthat meg.

 6. Festett tapéta

  Ha a fal akrilfestékkel van lefestve, zsíroldó szert tartalmazó szappanos vízzel távolíthatja azt el. Csiszolja le a felületet, ahol az sérült vagy hámlik, ez növeli a tapéta tapadását. A tapéta felvitele előtt ajánlatos a falakat alapozóval kezelni.

 7. Tapétagőzölő gép

  Nagyobb területeken a legjobb megoldás a tapétagőzölő gép használata. Töltse fel a készüléket vízzel, és várja meg, amíg a víz eléri a munkahőmérsékletet. Kezdje fent, egy sarokban, és tartsa a gőzölőfúvókát egy helyen néhány pillanatig. Ettől a tapéta megpuhul, és könnyen lekaparhatja azt egy spaklival. Óvatosan és fokozatosan dolgozzon, különben megsértheti a felületet, és azt később ki kell majd javítania. Dolgozzon a fal tetejétől lefelé, mivel a gőzölőgépből a víz így lecsorog a falon, és megpuhítja az alatta lévő tapétát. Ha a ragasztó könnyen puhul, (óvatosan!) nagyméretű tapétadarabokat húzhat le a falról egy spaklival. Végül a maradék tapétát és ragasztót távolítsa el csiszolópapírral.

 8. Befejezés

  Miután eltávolította a tapétát, mindig lesz némi maradék. Ezeket a helyeket áztassa be alaposan, és kaparja le a maradékokat spaklival, vagy csiszolja le csiszolószivaccsal. Javítson ki minden lyukat és más sérülést glettel, és simítsa el spaklival.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Tapéta eltávolítása

3.8
3.8 of 5

118 összesen

 • 5
  62
 • 4
  17
 • 3
  14
 • 2
  6
 • 1
  19