Tapétázás

76% of 100%

A tapétázás kiváló módszer arra, hogy otthonának gyorsan új külsőt adjon. A legfontosabb dolog a kreativitás. A tapéta számos különféle színben és mintában kapható, és különféle minőségben.

Mire kell figyelni
A legjobb eredmény sima, egyenletes felszínen érhető el, amin a tapétaragasztó erősen meg tud kötni. Ha a falat csak most építették vagy vakolták, hagyja megszáradni, és kezelje le alapozóval. Ez megelőzi a tapétaragasztó víztartalmának felszívódását a vakolatba. Javítson ki minden repedést vagy sérülést glettel, és csiszolja simára az egyenetlenségeket.

 1. Számolja ki a tekercsek számát

  Például: Mindegyik tekercs átlagosan 10 méter hosszú (1000 cm) és 53 cm széles.
  Ha a szobája nem magasabb 3 méternél (300 cm), 3 függőleges sávot tud egy tekercsből készíteni. Ez kevesebb lehet, ha a tapéta mintás, mivel ebben az esetben a sávok mintáját egymáshoz kell igazítani. Mérje meg a falak szélességét és adja össze a szélességeket. Ha magas ablakai vagy ajtói vannak, vonja ki szélességüket a tapéta szélességéből, hogy megtudja, mekkora szélességre van szüksége. Egy tekercs 53 cm széles, ezért ossza el a teljes szélességet 53-mal a függőleges sávok számának kiszámításához. Ezután ossza el ezt az eredményt 3-mal, mivel egy tekercsből 3 sávot tud kihozni. Így megtudhatja, hogy minimum hány tekercsre van szüksége. Például, ha a falak teljes szélessége 4 x 600 cm vagyis 2400 cm, és a magasság 265 cm, akkor 16 tekercsre lesz szüksége (2400:53:3=15,1, ami kerekítve 16 tekercs).

 2. TIPP!

  Ügyeljen rá, hogy minden megvásárolt tekercs azonos színkóddal rendelkezzen, mivel enyhe színkülönbségek lehetnek két azonosnak tűnő tekercs között.
 3. Válassza ki a megfelelő típusú ragasztót

  Különféle típusú tapétaragasztók kaphatók, a tapéta vastagságának és anyagának megfelelően. A leggyakrabban használt ragasztó az univerzális, por alapú tapétaragasztó. Keverje el jól a ragasztót, hogy az egyenletes és csomómentes legyen. Használat előtt hagyja 10 percig állni. A PVC, textil és üvegszálas tapétákhoz speciális készre kevert ragasztót kell használni, ragasztósimító szerszámmal.

 4. TIPP!

  Készre kevert tapétaragasztót is vehet. Vásárolhat még öntapadós tapétát is , amit egy tálcában vízbe kell áztatni, majd néhány perc elteltével felragasztani a falra.
 5. Hagyjon rá extra hosszat fent és lent

  Amikor hosszra vágja a tapétát, hagyjon a szükséges hossznál 5 cm-mel többet a felső és alsó szélen. Ha a tapéta mintás, akkor nagyobb ráhagyásra lehet szükség, mivel a sávok mintáit egymáshoz kell igazítani. Azt se feledje, hogy a papírt adott irányban kell felragasztani – senki se akar fejjel lefelé álló virágokat!

 6. A ragasztó felvitele

  Helyezze a tapétasávot egy tiszta tapétázó asztalra, a mintázott résszel lefelé. Kenje fel a ragasztót egy ragasztóecsettel, hajtsa be a beragasztózott rész felét a középső rész felé, és fektesse a tapétát a padlóra. Hagyja a ragasztót a tapétára tapadni, amíg vár, az asztalra helyezheti a következő tapétasávot.

 7. TIPP!

  Szánjon elegendő időt a ragasztó lehető legjobb felvitelére, hogy a papír megnyúlhasson
 8. Az első sáv felragasztása

  A falak és ablakkeretek nem mindig teljesen függőlegesek. Használjon függőónt (egy zsinóron lógó súlyt) ennek ellenőrzéséhez. A tapéta felragasztását a legjobb egy ajtónál vagy ablakkeretnél kezdeni úgy, hogy a tapéta 3 cm-rel rálógjon a keretre.

 9. A tapéta felragasztása

  Hajtsa ki a beragasztózott tapéta felső részét, és ragassza fel úgy, hogy 5 cm-rel túllógjon a plafonnál. Óvatosan simítsa rá a tapétát a falra egy tiszta tapétaecsettel. Nyomja a helyére a tapétát, a közepétől a szélek felé haladva. Egy olló pengéjének tompa felületével nyomja a tapétát a fal és a mennyezet találkozásának vonalába, hajtást képezve a tapétán.

 10. A felesleges tapéta levágása

  Óvatosan húzza el a tapéta felső részét a faltól, és vágja le ollóval a felesleget a hajtásvonal mentén. Vagy egy lécet a sarokba helyezhet, és ennek mentén elvághatja a tapétát sniccerrel. Ez a művelet könnyebb, ha előbb hagyja kissé megszáradni a ragasztót.

 11. Eldolgozás az ajtóknál és ablakkereteknél

  Metssze be a felesleges tapétát az ajtónál és az ablakkereteknél 45°-os szögben. Egy olló pengéjének tompa felületével nyomja a tapétát az ajtó vagy ablakkeret széléhez, hajtásvonalat képezve a tapétán. Ezután levághatja a felesleges tapétát e vonal mentén.

 12. A további sávok felragasztása

  Legjobb a tapétasávok széleit egymás mellé illeszteni, átfedés nélkül. Ezután az illeszkedő széleket tiszta ronggyal vagy tapétahengerrel a helyükre kell nyomni. Óvatosan távolítsa el a ragasztófelesleget egy nedves szivaccsal.

  Tapétaragasztás a sarkokban
  A szoba sarkában könnyebb felragasztani a tapétát, ha az 1 cm-rel túlnyúlik a sarkon. Vágja el hosszában a tapétát, és nyomja erősen a sarokba. Ezután ragassza fel a másik tapétasávot, közvetlenül a sarokban lévő 1 cm-es túlnyúló részre.

 13. Tapétázás fali konnektorok és kapcsolók körül

  Először kapcsolja ki az elektromosságot a főkapcsolóval, és távolítsa el a konnektor vagy kapcsoló fedőlemezét. Ezután a tapétát közvetlenül ráragaszthatja a konnektor vagy kapcsoló fölé. Ezután ollóval vágja ki a megfelelő nyílást, középről a sarkok felé haladva. Vágja le az így kialakult füleket egyenes vonalban a konnektor vagy kapcsoló szabaddá tételéhez. Ezután helyezze vissza a fedőlemezt a helyére.

 14. Tapétázás radiátorok körül

  A radiátorok mögött mindig nehéz tapétázni. A legjobb megoldás hosszában bemetszeni a tapétát azon a helyen, ahol a csövek kijönnek a falból. Ezután vágja be a tapétasávot a radiátor magasságáig. Ezután a tapéta többi részét a falhoz nyomhatja egy ronggyal körbetekert seprűnyéllel, vagy egy tiszta festőhengerrel. A másik megoldás, hogy leszereli a radiátort a falról, és megtámasztja fatámasztékkal vagy néhány könyvvel. Ügyeljen rá hogy ne görbítse el a csöveket és csatlakozásokat, különben azok ereszthetnek.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Tapétázás

3.8
3.8 of 5

1457 összesen

 • 5
  683
 • 4
  294
 • 3
  156
 • 2
  98
 • 1
  223