Tűzifatároló kialakítása

74% of 100%

Ha kandallója vagy fatüzelésű kályhája van, akkor tűzifakészletre is szüksége lesz. Ezt a használat előtt meg kell szárítani, és ezt a legjobb a szabadban, a nyílt levegőn tenni. A fa szárazon tartására és megóvására az esőtől érdemes tűzifatárolót kialakítani.

Mire kell figyelni:

A tűzifatárolóhoz a legjobb anyag a kezelt fenyő vagy vörösfenyő FSC (Forest Stewardship Council) jóváhagyással. A fát nem szükséges tovább kezelni, a környezetbarát impregnálási módszernek köszönhetően. A földbe süllyesztett faoszlopok viszont extra védelmet igényelnek a rothadás ellen. Az oszlopok és keresztrudak mérete 9 x 9 cm.

Mérje ki az oszlopok elhelyezésének helyét, és döntse el, milyen szélesre és magasra kívánja építeni a tűzifa tárolót. Egy jó általános méret: 1,85 m magasság, 60 cm mélység és 2 m szélesség. Amikor megvásárolja az oszlopokat (vagy méretre vágja azokat), ne feledje, hogy azokat legalább 30 cm mélyen a földbe kell süllyeszteni.

 1. Támasztóoszlopok

  Kezdje a két elülső és két hátsó oszloppal, és fűrészelje le mind a négy oszlopot úgy, hogy az megfeleljen a tető dőlésszögének (25 mm magasságkülönbség minden oszlop elülső és hátsó széle között).

 2. Tetőgerendák

  Fűrészelje el rézsútosan a két tetőgerenda végeit is, megint csak 25 mm-es különbséggel. Ügyeljen rá, hogy mindkét oldal párhuzamos legyen. A gerendáknak elől 30 cm-rel előre kell nyúlniuk az eső elleni jobb védelem érdekében.

 3. A bal oldali panel felszerelése

  Helyezze az elülső és hátsó oszlopokat egyenletes felületre, egymással párhuzamosan és a kívánt szélességben egymástól úgy, hogy lefűrészelt rézsútos végeik azonos irányba nézzenek. Kapcsolja össze az oszlopok tetejét a tetőgerendával, úgy, hogy az elől 30 cm-rel kinyúljon. Fúrja elő a lyukakat vékony fafúrószárral, hogy a fa ne repedjen meg. Csak 1 csavart helyezzen minden illesztésbe, de még ne húzza meg. Kösse össze az oszlopokat a magasságuk felénél egy deszkával vagy léccel, de még ezeket a csavarokat se húzza meg. Ellenőrizze derékszegű vonalzóval, hogy ez a léc derékszöget zár-e be az oszlopokkal, majd helyezze be és szorítsa meg az összes csavart.

 4. A jobb oldali panel felszerelése

  Kövesse ugyanezt az eljárást a jobb oldali panellel (ne feledje, hogy ez a bal oldali panel tükörképe). Szerelje fel a magasság felénél a deszkát vagy lécet, az illusztráción látható módon.

 5. A felső elülső és hátsó kereszttagok felszerelése

  Állítsa fel függőlegesen mindkét oldalsó panelt és csavarozza a támasztóoszlopokhoz a hátsó kereszttagot ugyanabban a magasságban, mint a tetőgerendákat. Ne feledje előfúrni a támasztóoszlopokat. Ezután csavarozza az elülső kereszttagot mindkét oldalsó panelhez azonos módon.

 6. A középső kereszttagok felszerelése

  Most már felszerelheti a középső kereszttagokat a magasság felénél. Kezdje azzal, hogy a hátsó kereszttagot a támasztóoszlopokhoz csavarozza ugyanabban a magasságban, amelyben a támasztóoszlopok közötti deszkák vagy lécek vannak. Ezután csavarozza az elülső kereszttagot az elülső oszlopokhoz.

 7. A tető felszerelése

  A tetőt 18 mm-es vízálló rétegelt lemezből készítheti el. Ne feledje, hogy a tetőnek kétoldalt és elől kb. 30 cm-rel túl kell nyúlnia a szerkezeten. Helyezze a tetőt a keretre, hozza egy vonalba a hátsó szélét a keret hátsó részével, és mozgassa úgy a tetőt, hogy minden oldalon azonos távolságra nyúljon túl a szerkezeten. Ezután csavarozza a tető lemezét a kerethez.

 8. A tető befedése

  A tetőt betakarhatja tetőfedő hullámlemezzel vagy öntapadós kátránypapírral és szegekkel.

 9. Az oldalak befedése

  Az oldalfalakat bedeszkázhatja, vagy a jobb szellőzés érdekében a lécek között hagyjon réseket. Most felszerelheti a központi polcot. Ezt elkészítheti vízálló rétegelt lemezből, vagy az oldalak befedéséhez használt deszkapanelből.

 10. A faoszlopok kezelése

  A támasztóoszlopok alsó részét lekezelheti kifejezetten kültéri használatra szánt kreozot-szerű fakezelő anyaggal. Helyezze a tűzifatárolót egy fal mellé, és süllyessze a támasztóoszlopokat legalább 30 cm mélyen a földbe. Rögzítse az oszlopokat a falhoz 8 mm-es csavarok és tiplik segítségével.

 11. A tető befejezése

  Végül zárja le a fal és tető közötti rést szigetelőanyaggal, hogy a víz ne tudjon bejutni.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Tűzifatároló kialakítása

3.7
3.7 of 5

859 összesen

 • 5
  379
 • 4
  175
 • 3
  114
 • 2
  77
 • 1
  113