Új ablakpárkány felszerelése

78% of 100%

Felújítás vagy költözés után előfordulhat, hogy szeretne kicserélni egy vagy több ablakpárkányt. Előfordulhat, hogy a meglévő ablakpárkányok sérültek, vagy nem tetszik azok külseje, vagy nem illeszkednek az új berendezéshez. A legtöbb ház szabványos ablakpárkánnyal rendelkezik, ezért nem nehéz újat találni. Ez a feladat többféleképp elvégezhető, például olyan ablakpárkánnyal, ami egyszerűen a régi ablakpárkányra illeszthető, de az is előfordulhat, hogy a régi párkányt csempével vagy terméskővel szeretné beburkolni.

Ha új párkányokat vásárol, azokat minden helyiségben egymáshoz igazíthatja. Ha ablakfülkéje van, akkor alaposan gondolja át a lehetőségeket, mivel a gyakorlatban az ablakfülkéket ritkán használjuk. A fülkében kialakíthat párnázott padot.

Az ablakpárkányok különféle típusokban és méretekben kaphatók. A párkányt pontosan az ablak alatt akarja kialakítani, vagy szeretné, ha az túlnyúlna a falon? Különféle anyagból kaphatók ablakpárkányok, pl. fa, kő vagy márvány.

Szükséges anyagok
- Élzáró szalag
- Gyorsan száradó hézagkitöltő
- Építési ragasztó
- Szilikon szigetelőanyag
- Ha szükséges a javításhoz: tapéta vagy festék
- Finom csiszolópapír
 

 1. Új ablakpárkány rögzítése a régi fölé

  Ha nem tudja, vagy nem akarja eltávolítani a régi párkányt, használhat a régi fölé szerelhető új ablakpárkányt. Ezek a párkányok gyakran karcálló felületűek és építési ragasztóval rögzíthetők.

 2. A régi ablakpárkány eltávolítása

  Ha el akarja távolítani a régi ablakpárkányt, először sniccerrel körbe kell vágnia a szigetelést a szélek mentén. Miután meglazította a szigetelést a széleken, próbálja meg felemelni a párkányt. Ha ez nehezen megy, próbálja meg alulról emelni az ablakpárkányt.

 3. A szigetelés és ragasztómaradványok eltávolítása

  Miután eltávolította az ablakpárkányt, spaklival távolíthatja el a maradék ragasztót és szigetelőanyagot. Ha a fal megsérült az ablakpárkány eltávolítása során, kijavíthatja azt hézagkitöltővel vagy gipsszel.

 4. Vízszint ellenőrzése

  Miután felszereli az új ablakpárkányt, ellenőrizze, hogy az alatta lévő felület egyenes és vízszintes-e. Használjon szintezőt, és alakítsa a felületet teljesen egyenletesre és vízszintesre. Ez biztosítja az új ablakpárkány jó tapadását.

 5. Az ablakkeret szélességének mérése

  Mérje meg az ablakkeret vagy a fal szélességét, mérje meg, hogy milyen mélyen (A+B) akarja kialakítani az ablakpárkányt. Ha azt szeretné, hogy az ablakpárkány kinyúljon a fal mentén (C1+C2), mérje meg a szöget pontosan derékszögű vonalzóval. A legjobb, ha erős kartonból sablont készít. Ezen jelölje be az ablakpárkány összes szögét. A gyakorlatban az ablakpárkány egyenes vonala nem mindig illeszkedik pontosan a falhoz.

 6. Jelölés az ablakpárkányon

  Jelölje be a szükséges méreteket és formát az új ablakpárkányon. A derékszögekhez használjon derékszögű vonalzót. Óvatosan helyezze el a karton sablont, és ceruzával rajzolja be a formát az ablakpárkányra.

 7. Fűrészelje méretre az ablakpárkányt

  Használjon szúrófűrészt finom fogú fűrészlappal. A felső réteg repedésének megelőzése érdekében ragasszon átlátszó szalagot a bejelölt fűrészvonalra. Ezután fűrészelje méretre és ragassza le élzáró szalaggal a külső éleket. Ha az élzáró szalag öntapadós réteggel rendelkezik, vasalja azt a helyére. Amikor a ragasztó megszáradt, gondosan vágja méretre az élzáró szalagot egy éles késsel. Ezután csiszolópapírral csiszolja simára az éleket.

 8. Az ablakpárkány felszerelése

  Ha az ablakpárkány tökéletesen illeszkedik a falak közé, vigye fel az építési ragasztót az alatta lévő felületre. Szigetelőpisztollyal vigyen fel azonos méretű ragasztópöttyöket azonos távolságban. Ezután fektesse az ablakpárkányt a felületre és erősen nyomja a helyére. Szintező segítségével ellenőrizze, hogy a párkány vízszintes legyen. Várja meg a ragasztó száradását, majd töltse ki a réseket és illesztéseket fehér akril szigetelőanyaggal.

 9. Szegélyléc felszerelése

  Előfordulhat, hogy az ablak sérült az ablakkeret alatt, vagy hogy klasszikus hatást akar kialakítani. Ebben az esetben használjon megfelelő szegélylécet. Fűrészelje méretre és rögzítse a helyén építési ragasztóval.

Értékelés

Noter ce guide détaillé.

Új ablakpárkány felszerelése

3.9
3.9 of 5

155 összesen

 • 5
  84
 • 4
  28
 • 3
  10
 • 2
  8
 • 1
  25